Annons Svenskt Vatten 2023 Svenskt Vatten 2023

FOTO: Pixhill.com

Kommuner kan ställa höga krav på bekämpningsmedel

VA-aktuellt

De kommunala miljökontoren kan ställa krav på simuleringskörningar när lantbrukare begär tillstånd för att använda bekämpningsmedel i vattenskyddsområden. Samtidigt kan inte ett generellt värde på kväveläckage från marken tillämpas. Det står klart efter domslut i Mark- och miljödomstolen i förra veckan.

Domar har nu meddelats i målen mellan Halmstads kommun och ett antal lantbrukare angående skyddsåtgärder vid hantering av bekämpningsmedel och växtnäring inom skyddsområde för vattentäkt. Domstolen gav kommunens miljö- och hälsoskyddsnämnd rätt när det gäller krav angående bekämpningsmedel samtidigt som lantbrukarna fick gehör för den del som gällde kväveutsläpp.

Tvisten angående bekämpningsmedel har gällt miljö- och hälsoskyddsnämndens krav på att analys- och simuleringsverktyget Macro-DB ska användas för att avgöra olika bekämpningsmedels lämplighet inom vattenskyddsområdet. Lantbrukarna har drivit uppfattningen att preparat godkända för den svenska marknaden ska kunna användas. Här fick kommunen rätt.

– Vi har rätt att kräva in simuleringskörningar och rätt att begränsa användandet utifrån resultaten, säger avdelningschef Rune Liljenberg, miljö- och hälsoskyddskontoret, till Cirkulation.

I frågan om kväveläckaget får däremot lantbrukarna rätt. Kommunen hade krävt en begränsning till max 30 kg per hektar.

– När det gäller gränsen på kväveutlakning har domstolen sagt att kommunens underlag inte är tillräckligt. Vi har rätt att kräva in beräkningar av kväveläckaget men vad vi som myndighet kan göra med dem har vi inte riktigt klart för oss just nu, säger Rune Liljenberg.

Halmstads kommun har använt SLU:s beräkningsmodell Cofoten/Stank in Mind för uppföljning av villkoret om kväveläckage men domstolen finner att det verktyget inte är tillräckligt noggrant för att reglera ett begränsningsvärde.

Kommunens bedömning är att för enskilda lantbrukare inom vattenskyddsområden i Halmstad kan domarna, och det utökade skyddet av dricksvatten i kommunen, innebära att en omställning av verksamheten måste göras. Samtidigt understryks att marken kan användas fullt ut för jordbruksändamål.

Från lantbrukarnas håll är man nöjda med domen.

– Vi är mycket nöjda med resultatet. Det totala förbudet att använda bekämpningsmedel inom vattenskyddsområdenas primära zoner kvarstår men detta och andra begränsningar vad avser möjligheten att odla olika grödor är något som får lösas genom ekonomisk ersättning till dem som drabbas, säger lantbrukarnas ombud jur. kand. Christine Andersson på LRF Konsult i Malmö i ett pressmeddelande.

Domarna från Mark- och miljödomstolen vid Vänersborgs tingsrätt är möjliga att överklaga fram till den 9 april. (EW)

Du behöver ha ett abonnemang för att läsa hela texten

För att kunna läsa texten behöver du ha ett aktivt abonnemang på VA-tidskriften Cirkulation, och registrerat ett personligt inloggningskonto.

Läs mer om våra abonnemang

Har du redan ett inloggningskonto? Klicka här

Annons Wateraid