Annons Kamstrup 2024 Kamstrup 2024

FOTO: Pixhill.com

Dagvattenhanteringen måste förändras

VA-aktuellt

Klimatanpassningsutredningen ger vikitga pusselbitar men inte alla svar. Kommunernas ansvar kommer att öka något om utredaren Eva Eriksson får som hon vill.

Den 29 maj överlämnade utredaren Eva Eriksson klimatanpassningsutredningen; Vem har ansvaret?, till miljöminister Karolina Skog.

Utredningens uppdrag har varit mycket brett men huvuduppdraget har varit att klarlägga ansvarsfördelningen mellan stat, kommun, landsting och andra för all mark och alla klimateffekter.

Utredarens slutsats är att det inte är möjligt att på ett övergripande sätt förändra i gällande ansvarsfördelning. Istället lämnar utredningen förslag som är tänkta att påbörja arbetet med att minska riskerna för skador och som ska underlätta klimatanpassningen. I grova drag innebär förslagen ett något utökat kommunalt ansvar men också att det ska komma ett statligt stöd.

Branschorganisationen Svenskt Vatten säger i en kommentar att förslagen till en viss del är bra men att det är otydligt när det kommer till vem som ska göra vad och hur det ska finansieras.

– Klimatanpassning är ett stort pussel med många inblandade och utredningen bidrar med ett par pusselbitar men tar inget helhetsgrepp, säger Anna Linusson, vd på Svenskt Vatten.

Utredaren slår fast att dagvattenhanteringen står inför stora utmaningar och måste förändras för att klara uppgiften.

De förändringar som krävs är framför allt minskad sammanblandning av dagvatten och spillvatten, minskad hantering av dagvatten i rörledningar, och skapande av översvämningszoner och andra öppna lösningar. ”

En viktig dellösning som pekas ut för dagvattenfrågan är att den införlivas bättre i markplaneringen. Utredningen föreslår krav om analys i översiktsplanenen så att kommunerna kommer att vara skyldiga att analysera riskerna för bland annat nederbördsrelaterade översvämningar och ange en strategi för åtgärder. Tanken är att dagvattenfrågorna ska komma in i planeringen på ett tidigt stadium.

Alla kommuner ska enligt förslaget ta fram en plan med förslag på klimatanpassningsåtgärder för att minska sin egen sårbarhet, något som ska anges i Plan- och bygglagens översiktsplan. Detta välkomnas av försäkringsbranschen.

– Detta är mycket glädjande. Vi har i våra årliga undersökningar av hur kommunerna arbetar med klimatanpassning noterat att många kommuner inte har undersökt sina klimatrelaterade risker, trots att i princip alla kommuner anger att de tror att de kommer att påverkas av klimatförändringar och extrema väderhändelser, säger Staffan Moberg på Svensk Försäkring.

Utredningen föreslår att Boverket får ett övergripande ansvar för klimatanpassningsfrågorna, inklusive att ta fram riktlinjer för byggande och anpassning. Det är positivt att en myndighet får det övergripande ansvaret. I Boverkets uppdrag bör det dock ingå att göra regionala anpassningar av riktlinjerna.

Utredningens förslag i sammanfattning:

Du behöver ha ett abonnemang för att läsa hela texten

För att kunna läsa texten behöver du ha ett aktivt abonnemang på VA-tidskriften Cirkulation, och registrerat ett personligt inloggningskonto.

Läs mer om våra abonnemang

Har du redan ett inloggningskonto? Klicka här

Annons Wateraid