Den globala efterfrågan på vatten förväntas öka med 55% samtidigt som 25% av de stora städerna redan nu upplever vattenstress, detta ligger inte i linje med målen i FNs 2030-agenda. Idag upplever omkring 4 miljarder människor brist under minst en månad om år och ca 2,2 miljarder människor har inte tillgång till säkert dricksvatten.
Klimatförändringar, svår torka, befolkningstillväxt, ökad efterfrågan och bristfällig förvaltning bidrar till bristsituationer och kvalitetspåverkan på dricksvattnet. Det påverkar ett ökande antal hushåll, industrier, handel och jordbruk över hela världen. Ett antal åtgärder genomförs idag av dricksvattenproducenter och privatpersoner för att hantera den vattenbrist som uppstår. Åtgärder som till exempel att leta andra eller kompletterande råvattentäkter, genom försörjning via tankar, genom att hushållen själva lagrar vatten i tankar. Dessa med flera metoder innebär både kemiska som mikrobiologiska risker. Författaren vill ge en genomgång av de faror som är förknippade med de metoder som används för att minska bristen, samt belysa nödvändiga övervaknings- och begränsningsmetoder.

