Annons Kamstrup 2024

Stefan Lund

Nya robusta Skallsjö vattenverk

Cirkulation 6/18

Det började med en jakt på spår av perkloretylen på ledningsnätet i Floda, Lerums kommun, och spår av BAM i brunnarna vid vattenverket. Nu är Skallsjö vattenverk igång igen med en robust enkel process där aktivt kol tar hand om föroreningarna.

Text/Erik Winnfors Wannberg

Skallsjö vattenverk nära Floda-avfarten längs E20 byggdes på 50-talet. När vi träffas i det nya vattenverket någon vecka innan slutbesiktningen återstår nästan ingenting av det gamla vattenverket. Allt är nytt och genomtänkt.

Kommunens projektledare Åke Andersson, Stefan Lund, arbetsledare för VA-produktion i Lerums kommun och processingenjör tillika biträdande projektledare Martin Jönsson är nöjda med hur utformningen av det nya vattenverket landat.

– Vi har kämpat för att inte ha några flytande kemikalier i verket, berättar Åke Andersson.

Därför tillsätts soda till råvattnet för att höja pH-värdet.

– Det är snällare att arbeta med soda än med lut, säger Martin Jönsson.

Processen är enkel efter att råvattnet pumpats upp ur de två borrhålen precis utanför vattenverket. Vattnet filtreras genom två kolonnfilter med aktivt kol som är seriekopplade i processen. Soda blandas in och vattnet blandas i en reservoar med vatten från det centrala vattenverket Öxsjön i Lerum innan desinfektion med UV-ljus. Klorering finns förberett för nödsituationer.

Skallsjö vattenverk försörjer Floda och Tollered och producerar 800 kubikmeter per dygn. Med det så klaras 50 – 60 procent av behovet med det egna grundvattnet. Resten tas alltså från Lerums vattenverk.

År 2008 blev det problem med vattenförsörjningen i Floda.

– Tetrakloreten mättes upp på ett par ställen på nätet. Vattenverket stängdes ned och vi började med stora provtagningsprogram på nätet, säger Martin Jönsson.

Eftersom näten mellan Floda och Lerum är hopkopplade var det enkelt att koppla in Lerums vatten för att klara vattenförsörjningen. Svårare var att hitta tetrakloretenet, eller perkloretylen som det ofta kallas. Kemikalien har använts på kemtvättar och inom en plåtindustri. En effektiv fettlösare med tyvärr rätt otrevliga hälsomässiga egenskaper. Utredandet ledde dock inte så långt. Kemikalien hittades ute på nätet i mycket små halter och i under vintern 2008 i mycket låga halter i en av råvattenbrunnarna, men aldrig i vattenverket. Efter att vattenverket stängdes genomfördes regelbunden provtagning av råvattnet under lång tid men då hittades aldrig några påvisbara halter av perkloretylen.

Annons Abonnemangspaket Abonnemangspaket

– Vi ställde om Skallsjö till ett reservvattenverk, det finns låga halter Bam också i vattnet. Knappt detekterbart men det finns där, säger Martin Jönsson.

Situationen utan något vattenverk för Floda/Tollered innebar dock påfrestningar för vattenverket i Lerum. Stefan Lund förklarar att reservoarkapaciteten är för låg i Lerum och att verket behövs för att ge en buffertkapacitet, inte minst för driftavbrott i Lerum. Samtidigt behövdes en säker hantering av de små halterna av Bam, en nedbrytningsprodukt av det tidigare vanliga totalbekämpningsmedlet diklobenil.

– Vi började arbetet med det nya verket 2011-2012. Då testkörde vi ett mobilt nanofiltermembran men vi gick ifrån nanofiltret och valde aktivt kol för att klara Bam och tetrakloreten, säger Martin Jönsson.

De kolfilter som till slut valdes är fyllda med en kolkvalitet som ska vara avpassad för Bam. De beräknas hålla fyra till fem år innan de behöver regereneras.

En förprojektering gjordes men projektet lades i malpåse en tid då kostnaderna drog iväg. År 2015 togs arbetet med projektering upp igen och 2016-2017 gjordes upphandlingen i en utförandeentreprenad där kommunen skött maskinupphandlingen själva.

– Det här blir också ett referensobjekt för kommunens säkerhetsarbete och övriga vattenverk, säger Åke Andersson.

Det märks på en hel del detaljer. Lågreservoaren med avluftning ligger inne på vattenverkets område och den enda nedstigningsluckan finns inomhus på verket. Vattenverket är uppdelat i två behörighetszoner där besökare bara får tillgång till de utrymmen de behöver vara i. De enda fönstren in till verket finns i personalrummet och är utrustade med rejäla galler. Det finns inga öppna vattenytor i verket

– Det är lättarbetat och gott om utrymmen, det ska bli riktigt roligt att lära sig det här, säger Stefan Lund.

I verket finns också omklädningsrum och andra personalutrymmen så att Floda-personalen kan utgå från Skallsjö.

– Vi har försökt att få hela fastigheten så underhållsfri som möjligt. Det finns heller inget som kan brinna i väggarna. Det är stålreglar och mineralull, säger Åke Andersson.

Lerums kommun har också velat ta ett energigrepp om Skallsjö vattenverk.

– Det är vår första VA-anläggning som har så mycket solceller. De räcker till att driva stora delar av verket under sommarmånaderna, säger Åke Andersson.

Under ombyggnaden renoverades även lågreservoaren under marken med sprutbetong. Inklusive de arbetena landar slutnotan på cirka 30 miljoner kronor.

– Då får vi ett fantastiskt vattenverk som är nära på underhållsfritt, säger Åke Andersson.

Annons Wateraid