Annons Kamstrup 2024

Fyra aktivitetsbaserade våningsplan ger Kretslopp och vatten nya möjligheter.

Nya lokaler ger nya möjligheter

Cirkulation 2/20

Göteborg Kretslopp och vatten har samlat ihop verksamheten för att ta ett nytt kliv i utvecklingen av göteborgarnas VA-tjänster. I januari flyttade 400 medarbetare in i nya aktivitetsbaserade lokaler intill Alelyckans vattenverk.

Text/Erik Winnfors Wannberg

Från IT-specialister till rörläggare. Nu har 250 medarbetare från tidigare huvudkontoret i Hjällbo och 150 personer från ledningsnätsavdelningens lokaler på Ringön samlats i de nya lokalerna. Flytten och nya arbetssätt har förberetts under flera år. För det handlar inte bara om ett nytt kontor utan en större samlokalisering med helt nya möjligheter.

– Allt har gått så smidigt. Alla var väl i princip inloggade bara efter ett par timmar, när vi satte igång måndagen den 27 januari, berättar förvaltningsdirektör Marianne Erlandsson när vi träffas tillsammans med avdelningschefen för ledningsnät Fredrik Torstensson, ett par veckor senare.

Kvällen och natten innan mötet har Fredrik kollat olika väderlekstjänster runt 50 gånger. Stormen Ciara drog in över Västsverige och på förhand såg det ut att kunna bli besvärligt med höga vatten­stånd men på måndagsmorgonen hade det mojnat till kuling utan att ledningsnätet i Göteborg behövt utsättas för några större problem med översvämningar. Vi kan diskutera nya Kretslopp och vatten i lugn och ro.

I mötesrummet sitter vi på renoverade mötesstolar som tagits tillvara från de gamla lokalerna.

– Huset är byggt med ambitionen att nå en hög miljöklassning och det finns mycket återbruk, säger Marianne.

Förvaltningen Göteborg Kretslopp och vatten har ansvaret för avfallsinsamling, behandling, dricksvattenförsörjning och ledningsnät i Göteborg. Avloppsreningen tas om hand av det regionala bolaget Gryaab. Förvaltningens verksamhet har tidigare varit utspridd i staden på de två vattenverken Alelyckan och Lackarebäck, mätarverkstad, ledningsnät och kontor.

– Nu har vi större delen av organisationen på ett och samma ställe. Vi undersöker om det även går att plocka hit Mätarverkstaden, berättar Fredrik.

Han ser stora fördelar och möjligheter med sam­lokaliseringen. Det handlar om närhet mellan dem som utreder, bygger och projekterar anläggningar.

– I vissa fall är vi uppdragsgivare. Här kan vi mötas över en ritning eller en skärm. Det blir ett bättre och roligare arbete. Man bygger kompetens på ett annat sätt, det märks redan efter bara två veckor, säger Fredrik.

– Jag har redan fått glada tillrop om att gamla problem har lösts. Huset är fantastiskt. Det är byggt för att du ska kunna välja en arbetsplats för det du gör just nu, skjuter Marianne in.

För det är ett så kallat aktivitetsbaserat kontor. Fördelen med att ha ett nybygge är att tysta zoner, telefonrum, mötesytor och annat som behövs har kunnat finnas med i planerna från starten.

– Det är hundra procent, ett riktigt aktivitetsbaserat arbetssätt, säger Marianne och berättar att de haft lång tid för att förbereda och att de även haft övningar innan inflytten för att träna på hur alla ska hitta rätt i övergången.

– Det kan vara så att man behöver arbeta på ett aktivitetsbaserat sätt i sin grupp också, utvecklar Fredrik.

För att medarbetarna ska kunna hitta varandra så är det tänkt att var och en loggar in vid den arbetsplats de är på för tillfället. Rummen och utrymmena är för övrigt döpta efter jobbrelaterade ämnen. På understa våningen finns vatten­dragen och vattenmiljön. Där finns bland annat stora konferens- och seminarielokaler, något som saknats tidigare. På andra våningen kommer vattenverken med lokaler som till exempel Lamellen, Ultrafiltret och Intaget. På tredje våningen kommer ledningsnätsnamnen och högst upp är det återvinning och avfallshantering. Namnindelningen på de olika våningarna har dock inte något med arbetsuppgifterna som utförs där att göra.

Fredrik tror att det snarare kommer bli lättare än svårare att hitta folk han behöver ha tag i nu, jämfört med tidigare då merparten hade egna kontor.

– Jag hittade inte mina arbetskamrater förut heller…, säger han leende.

På gården finns uppställningsplatser för arbetsfordon samt servicelokaler och förråd. Det innebär också att specialister som sitter och planerar till exempel smidigt kan gå över till förrådspersonalen och diskutera konsekvenser av ett material- eller teknikval. Fredrik formulerar det så att de slipper långa mejlväxlingar med missförstånd och förklaringar.

På en våning finns även en ny driftcentral där kontrollrum för vattenverk och driftcentral för ledningsnät nu sitter tillsammans. Totalt finns fyra olika säkerhetsnivåer i huset.

På bottenplanet finns omklädningsrum för driftpersonal men även kontorsfolket har möjlighet att till exempel fräscha till sig efter en lång miljövänlig cykeltur till jobbet, efter att cykeln parkerats i cykelgaraget.

– Den stora överraskningen är nog att allt gått så smidigt, flyttorganisationen har varit mycket duktig. Det är ett fantastiskt hus, avslutar Marianne.

Annons Wateraid