Sök
VA-aktuellt
FOTO: Erik Winnfors Wannberg

FOTO: Erik Winnfors Wannberg

Magnus Berglund ordförande i Föreningen Vatten

Magnus Berglund blir ny ordförande för Föreningen Vatten. Berglund valdes på föreningens årsmöte den 13 mars.

Marta Ahlquist Juhlén tackade för sig efter tio år som ordförande vid Föreningen Vattens årsmöte i Stockholm den 13 mars. Ny ordförande är Magnus Berglund, till vardags på Synlab.

Föreningen Vatten bildades år 1944 och är en rikstäckande ideell, politiskt obunden förening för kunskap om vatten och vattenvård. Årets 75-årsjubileum firades med en specialkomponerad tårta.

Under mötet delades även Föreningen Vattens Vattenpriser 2019 ut.

Vatten-priset gick till Thomas Larm för hans ”stora engagemang och energiska arbeta med att utveckla användbara verktyg för dagvattenmodellering, ett arbete som har gjort stort avtryck inom vattenvården såväl nationellt som internationellt.”

New Generation-priset togs emot av Maria Picullel för hennes ”lysande förmåga att kombinera forskning inom vattenrening med praktiska tillämpningar och på ett pedagogiskt sätt nå ut med ny kunskap till såväl forskare runt om i världen, som till användare på reningsverk och vanliga medborgare med intresse för vattenvård.”

Kemira-priset tilldelades Andreas Hedrén för hans arbete med att förbättra Växjösjöarnas status. ”Genom sin kompetens och sitt engagemang har han drivit igenom och genomfört flera åtgärder som inneburit stora förbättringar av vattenkvaliteten i Växjösjöarna.”

Xylem-priset gick till Ernst Surau på Mälarenergi. Han fick priset som en ”mycket engagerad och drivande medarbetare inom drift och underhåll”. Ett exempel som Ernst tog upp i sitt föredrag vid prisutdelningen var tipset för att slippa stopp i pumpar - använd hoppande hjul.

Norconsult-priset delades av Josefin Tollgren och Julia Walldén för deras tidskriften Vatten-artikel ”En flödesanalys för Kävlingeån – HEC-RAS modellering med fokus på dämmens inverkan”.

Förutom de årliga Vattenpriserna arrangerar Föreningen Vatten möten och konferenser samt ger ut den forskningsinriktade Tidskriften Vatten. (EW/Anders Karlsson)

Publicerad 2019-03-15 08:55

Uppdaterad 2019-03-15 09:00

Annons:
VAK 2019