Annons Kamstrup 2024

Foto: Pixhill.com

Läkemedelsrening i Degeberga lovande

VA-aktuellt

Kristianstads kommun har startat sin pilotanläggning för läkemedelsrening vid reningsverket i Degeberga. De preliminära resultaten tyder på en mycket god effekt.

Kristianstad fick under våren 2019 en ansökan beviljad hos Naturvårdsverket för ett pilotprojekt för läkemedelsrening i Degeberga. Anläggningen togs i drift i april 2020 och nu har de första provsvaren inkommit.
– Det ser faktiskt ännu mer lovande ut än vad vi vågade hoppas på, säger Inger Hansson, utvecklingsstrateg på tekniska förvaltningen, i ett pressmeddelande.
Läkemedelsrening har införts vid några få reningsverk i landet och de har valt olika tekniker. I Degeberga reningsverk används aktivt kol. Tekniken kan rena många olika problematiska ämnen med mer än 90 procent. Inger Hansson tar problematiska substansen Diclofenac som exempel.
– Högskolan Kristianstad hjälper oss med de avancerade analyserna. För Diclofenac verkar vårt metodval kunna rena mer än 99 procent. Det kommer att bli spännande att se hur länge de här goda reningsresultaten håller i sig, det vill säga hur länge kolet i filtren räcker till, säger Inger Hansson.
Kommunen ska lämna in en slutredovisning till Naturvårdsverket i oktober 2020 och då kommer detaljerade siffror att redovisas för hur den slutliga reningsgraden blev för de olika ämnena. Förhoppningen är att kolfiltren ska kunna fungera i flera år innan de behöver bytas.
Kunskapen som kommunen får från anläggningen kommer sedan att styra systemval, bland annat i det större ny- och ombyggnadsprojektet på Kristianstads centrala reningsverk som ska stå färdigt 2024. (EW)

Du behöver ha ett abonnemang för att läsa hela texten

För att kunna läsa texten behöver du ha ett aktivt abonnemang på VA-tidskriften Cirkulation, och registrerat ett personligt inloggningskonto.

Läs mer om våra abonnemang

Har du redan ett inloggningskonto? Klicka här

Annons Wateraid