Annons Kamstrup 2024

Tre miljoner till läkemedelsprojekt

VA-aktuellt

Ett projekt för rening av svårnedbrytbara föroreningar, som till exempel läkemedelsrester, beviljades nästan tre miljoner kronor från Havs- och Vattenmyndigheten i början av juli. Projektets mål är att ta fram riktlinjer och kriterier för dimensionering av läkemedelsrening på svenska avloppsreningsverk. Tekniker som kommer att testas är behandling med ozon, aktivt kol och möjliga efterpoleringstekniker.
– Det är viktigt att ta reda på vilka ämnen som behöver tas bort, hur mycket och hur det ska göras. För första gången i Sverige kommer metoderna att testas i stor skala, berättar Ann Mattsson, utvecklingschef på Gryaab i ett pressmeddelande.
Projektet kommer också att ta reda på hur mycket det kommer att kosta att införa de nya reningsteknikerna. Det är viktigt när man ska väga kostnaderna och miljöbelastningen av reningen, mot nyttan för havet.
– Det är roligt att få vara med och ta reda på hur reningsmetoderna fungerar i verkligheten. En utmaning är att se till att reningen blir så energisnål och klimatsmart som möjligt, säger Lena Blom, processledare på kretslopp och vatten, Göteborgs Stad.
Under hösten och vintern 2014 kommer pilottester att genomföras på fem avloppsreningsverk inom NSVA, VA Syd och Gryaab. Genom att testa och utvärdera på flera reningsverk kan man räkna ut var reningen ska sättas in för att göra mest nytta för miljön.
Projektet är ett samarbete inom VA-teknik Södra mellan Gryaab, Göteborg Stad – Kretslopp och Vatten, NSVA, VA Syd, LTH, Sweco Environment AB och Sweden Water Research AB (som ägs gemensamt av NSVA, Sydvatten och VA Syd).

Du behöver ha ett abonnemang för att läsa hela texten

För att kunna läsa texten behöver du ha ett aktivt abonnemang på VA-tidskriften Cirkulation, och registrerat ett personligt inloggningskonto.

Läs mer om våra abonnemang

Har du redan ett inloggningskonto? Klicka här

Annons Wateraid