Annons Kamstrup 2024

Försvaret nekar till stora delar av PFAS-förorening

VA-aktuellt

Försvarsmakten tar inte på sig det fulla ansvaret för föroreningarna från perfluoerade ämnen i råvattenbrunnar i Uppsala. Enligt Försvarsmaktens internutredning över spridningsvägar från militärflygplatsen Ärna till grundvattnet i Uppsalaåsen kan bara en liten del av PFAS-halterna komma från Ärna.

– Rapporten konstaterar att vid maximalt ogynnsamma förhållanden så skulle kanske i storleksordningen fem till tio procent av det man detekterat i de här vattentäkterna i Stadsträdgården kunna härröra från verksamheten på flygplatsen, säger Folke Borg på Försvarets miljöprövningsenhet till Sveriges Radio P4 Uppland.

Sven Ahlgren, planeringschef vid Uppsala Vatten, är förvånad över att Försvarsmakten bara vill kännas vid en liten del av föroreningsmängden.

I en kommande artikel i Cirkulation med utgivning 10 december, konstaterar Sven Ahlgren att de spårningar och kartläggningar som gjorts av Uppsala Vatten utesluter alla möjliga föroreningskällor utom just Ärna flygfält. Massberäkningar på mängderna perfluoerade ämnen i grundvattnet visar också att det krävs mycket stora mängder av exempelvis brandskum under lång tid för att skapa de aktuella nivåerna.

PFOS och PFHxS upptäcktes i sex av Uppsala Vattens brunnar sommaren  2012. Miljöskyddsenheten vid länsstyrelsen och Uppsala Kommun har tidigare ansett det klarlagt utsläppen kommer från Uppsala garnisons område.

Uppsala Vatten och Akademiska sjukhuset tvingades att stänga en del av sina brunnar sommaren 2012 (Uppsala Vatten) respektive oktober 2013 (Akademiska sjukhuset) efter att gifterna hittats i vattnet. Brandskyddsmedel som innehöll gifterna användes för brandövningar på Ärna flygplats fram till 2008 då det förbjöds inom EU, det är konstaterat att övningsplatsen ligger på genomsläpplig mark.

Enligt Sveriges Radio Uppland så lämnar försvarsmakten frågan om var huvuddelen av föroreningarna kommer ifrån öppen. Antingen att de kommer från Ärna via andra spridningsvägar eller att det rör sig om föroreningar från helt andra verksamheter som inte har med försvarsmakten att göra. Det får visas i fler utredningar. (EW)

Du behöver ha ett abonnemang för att läsa hela texten

För att kunna läsa texten behöver du ha ett aktivt abonnemang på VA-tidskriften Cirkulation, och registrerat ett personligt inloggningskonto.

Läs mer om våra abonnemang

Har du redan ett inloggningskonto? Klicka här

Annons Wateraid