Annons Kamstrup 2024

Branschorganisationen Varim fyller 50 år.

Varim 50 år vill ha en bättre dialog

Cirkulation 7/17

Kompetensförsörjning och upphandling. Det är två huvudfrågor för VA-branschen de närmaste åren. För att lösa dem behövs mer dialog och samverkan mellan branschens parter. Det är budskapet från 50-årsjubilerande Varim.

Text/Erik Winnfors Wannberg

När vattenteknikindustrins bransch­organisation Varim samlades för jubileumsseminarium i Stockholm i slutet av september kom 99 personer för att lyssna till föredrag om upphandling, klimat och andra framtida utmaningar för VA-branschen. Det är tydligt att VA-företagen vill att olika aktörer i branschen ska komma närmare varandra.

– Det är viktigt med samverkan mellan parterna i branschen. Det krävs dialog och samtal om bra lösningar, säger Linnéa Ahlén, som är generalsekreterare för organisationen.

Paul Molin, till vardags vd för BWT Vattenteknik, är ordförande för Varim och han fyller på.

– Det skulle kunna vara bättre samarbete än vad det är idag, konstaterar han.

Varim startades 1967 med elva medlemsföretag. Bland grundarna märks Harry Scheins vatten­kemiföretag Mibis. Harry Schein var 1967 fortfarande aktiv konsult åt Mibis men hade sålt företaget några år tidigare. Själv hade kemiingenjören (och efter försäljningen av Mibis även miljonären) Schein glidit över till kultursektorn. Som skapare av Svenska Filminstitutet samt kompis och tennispartner till Olof Palme var han redan kändis och drivande i svensk kulturpolitik. Tillsammans med sin hustru Ingrid Thulin, en av Ingemar Bergmans ofta anlitade skådespelerskor, syntes Schein ständigt i dåtidens kändisvimmel. Fast då har vi kommit över på en helt annan historia.

Idag har Varim 47 medlemsföretag, bland grundarna finns som exempel BWT Vattenteknik, Malmberg, Purac och Torell Pump kvar, även om namnen och ägandeformerna ändrats under åren. En stor del av tillväxten av medlemsföretag har skett under senare år.

– Men det finns inget egenvärde i att växa. Idag kanske det handlar mer om vad verksamheten ska hantera och vad det innebär att vara medlem, säger Linnéa Ahlén.

– Samtidigt är vi en organisation som gärna tar in nya medlemmar. Ju fler som är med, desto starkare känner vi oss. Seriösa företag är självklart välkomna, säger Paul Molin.

Varim definierar sig själva som branschorganisationen för konsulter, entreprenörer och produktleverantörer inom vattenrening och vattenbehandling.

När det kommer till framtidsfrågorna är det ett par stycken som verkligen sticker ut.

– En del är kompetensförsörjningen som vi ser som ett rent hot idag. Den andra är upphandlingen, det är de två viktigaste frågorna, säger Paul Molin.

Annons Abonnemangspaket Abonnemangspaket

Kompetensförsörjning handlar om att ytterligare synliggöra VA-branschen, hur människor ska bli intresserade av branschen och sedan också stanna här.

– Vi måste våga prata med varandra och våga samarbeta. Vi behöver ha bra lösningar för alla parter i branschen, det behöver fyllas på med kompetens, säger Linnéa Ahlén. Hon säger samtidigt att alla måste ställa sig frågan vad det beror på att folk också lämnar VA-branschen?’

– Vi är en växande bransch och har verkligen kompetensproblem, säger Paul Molin och håller särskilt fram konsultdelen av branschen som ett område där det skulle finnas utrymme för nytänkande. Kanske kan det ständiga räknandet av debiterbara timmar bli hämmande när konsultbolagen ska dra sitt strå till stacken för branschens bästa, funderar Paul Molin.

Upphandling är en annan fråga som Varim ständigt försöker lyfta.

– Vi vill gärna ha en tidig dialog när det gäller upphandling och vill gärna att Varim ska vara en partner även där, säger Paul Molin.

– Där finns en stor potential om vi kan få ordning på upphandlingsfrågorna, säger Linnéa Ahlén.

En del av jubileumsseminariet ägnades just åt vilka kvalitetsförbättrande möjligheter som finns i väl fungerande upphandling.

– Vi vill gärna prata funktion. Vattenbranschen generellt är ganska överhettad idag och då måste vi vara smarta. Vi skulle kunna få bättre lösningar för alla parter med ganska enkla medel, säger Linnéa Ahlén.

Varim är med sina 50 år naturligtvis sedan länge etablerade som remissinstans och Varim ingår i Tebab som i sin tur är dotterbolag till arbetsgivarorganisationen Teknikföretagen. Ändå finns en känsla hos de ansvariga att Varim som en relativt liten organisation med ett mycket litet kansli kan komma bort lite vid sidan av den stora branschorganisationen där kommunerna möts i första hand, Svenskt Vatten. Både Linnéa Ahlén och Paul Molin har en stabilare och närmare dialog med dem högt på sina önskelistor.

– VA-Sverige står inför en helt ny situation där VA-huvudmännen inte längre kan bestämma takten på investeringarna som måste göras. Det är urbanisering och klimatförändringarna som styr takten och det gör att det blir extra viktigt att de resurser som finns används på bästa möjliga sätt, säger Linnéa Ahlén, generalsekreterare i Varim.

Linnea Ahlén tror att en tidig dialog när det gäller upphandling av nya lösningar och ny teknik skulle medföra att upphandlingen fokuserar på de behov och funktioner som köparen behöver och att säljare och köpare tillsammans kan identifiera lösningarna. Chansen finns att det skulle ge mer långsiktiga och mer ändamålsenliga lösningar, tror Varims generalsekreterare.

– VA måste också uppmärksammas som en spännande bransch, det är ett gemensamt uppdrag, avslutar Paul Molin.

Annons Wateraid