Sök
VA-aktuellt
Foto: Pixhill.com

Foto: Pixhill.com

Värmdö kommun säger upp vattenavtal med golfbana

Värmdö kommun säger upp kommunens avtal med Wermdö Golf om uttag av dricksvatten för bevattning av golfbanan. Med besparingskampanjer och bevattningsförbud kan kommunen inte längre låta golfbanan bevattnas med dricksvatten.

Värmdö kommun säger upp avtalet med Wermdö Golf som de ingick 2004. Golfklubben har haft rätt att ta ut 300 kubikmeter dricksvatten om dagen för bevattning från juni till augusti. Som en säkerhet skrevs en punkt in i avtalet som ger kommunen rätt att begränsa eller stoppa vattenuttaget om vattenbrist uppkommer i kommunen. Under sommaren 2018 och var vattenläget så ansträngt att kommunen började begränsa vattenuttaget för golfbanan, vilket också skapade en del problem vid golfbanan.

Uppsägningstiden för avtalet är två år men kommunen kan fortfarande i enlighet med avtalet strypa tillgången vid behov.

Golfklubben har förståelse för kommunens prioriteringar. 

– Vi har nu två år på oss att anpassa oss till de nya förutsättningarna. Vi kommer sannolikt att behöva installera en avsaltningsanläggning för att inte vara enbart beroende av normal nederbörd. Det är en stor investering, men den skulle lösa vårt behov av bevattning under torrår, säger golfklubbens vd Per-Ulrik Johansson till NVP.se.

Golfbanor har generellt olika lösningar för bevattning. Flera golfbanor som Cirkulation varit i kontakt med har helt egna lösningar för bevattning baserade på dagvattendammar eller uttag från vattendrag. (EW)

Publicerad 2019-01-11 08:32

Uppdaterad 2019-01-11 08:34

Annons:
VAK 2019