Annons Kamstrup 2024

FOTO: Erik Winnfors Wannberg

Uppsala Vatten ska möta Generalläkaren

VA-aktuellt

Uppsala Vatten ska under oktober hålla ett möte med Generalläkaren. Detta för att komma framåt i frågan om PFAS-föroreningen av grundvatten i Uppsala.

Under tisdagen 19 september uppmärksammades frågan om PFAS-föroreningen av grundvatten i Uppsala-trakten i många medier efter att Uppsala Vattens styrelseordförande Maria Gardfjell krävt att Försvarsmakten ska stå för alla kostnader som uppstått efter PFAS-utsläppen.

Det möte som är bestämt till oktober är dock mellan Uppsala Vatten och Generalläkaren. 

– Vi ska träffa Generalläkaren. Vi ska inte prata kostnader alls. Vi vill påbörja ett samtal. Det är inte Generalläkaren som har ansvaret för de ekonomiska frågorna. Det är ju en tillsynsmyndighet inom försvarsmakten, säger VA-chef Bertil Lustig till Cirkulation.

– Jag upplever inte att det är en så stor nyhet det vi ska göra. Det är inget i sak som har förändrats, säger Bertil Lustig.

Vid ett styrelsemöte i somras beslutade styrelsen i Uppsala Vatten att kontakta Generalläkaren för att upprätta en dialog med mål att tillsynen mot Försvarsmaktens verksamhet på Uppsala Garnison avseende spridningen av PFAS skärps och tillskriva Generalläkaren för att begära att ett tillsynsärende inleds.

Dessutom beslutades att Uppsala Vatten även ska framställa ett skadeståndskrav mot Försvarsmakten för de kostnader som belastat bolaget på grund av förekomsten av PFAS i grundvattnet.

Försvarsmakten har efter egna utredningar tidigare redovisat en viss osäkerhet om hur mycket brandsskum med PFAS som använts vid Ärna.

Det var hösten 2012 som de perfluoererade alkylsyrorna PFOS och PFHxS hittades i sex grundvattenbrunnar i Stadsträdgården. Halterna av PFOS var förhållandevis låga, cirka 50 ng/l, vilket är långt under det då föreslagna gränsvärdet på 350 – 1 000 ng/l. Men där ett perflourerat ämne dyker upp så finns det generellt flera. Halterna av PFHxS var ovanligt höga relativt PFOS-halterna. Sammantaget med övriga perflourerade ämnen som hittades så blev summan cirka 200 ng/l. Då hamnar värdet också över den gräns för direkta åtgärder som Livsmedelsverket kommit med senare (90 ng/l).

Uppsala Vatten har åtgärdat problemen, bland annat genom att införa vattenrening med aktivt kol vid Bäcklösa vattenverk. (EW)

Du behöver ha ett abonnemang för att läsa hela texten

För att kunna läsa texten behöver du ha ett aktivt abonnemang på VA-tidskriften Cirkulation, och registrerat ett personligt inloggningskonto.

Läs mer om våra abonnemang

Har du redan ett inloggningskonto? Klicka här

Annons Wateraid