Annons Kamstrup 2024

Pumphuset i Uppsala från 1875 blir nu utbildningsanläggning för skolelever.

Undervisning om hållbarhet i Pumphuset

Cirkulation 4/17

Det gamla pumphuset vid Fyrisån i Uppsala börjar nu en ny tillvaro som undervisningslokal om vatten, avfall och hållbarhet för kommunens skolelever. Historia och nutid ska vävas samman i de unika lokalerna.

Text/Erik Winnfors Wannberg

Skolklassen med fjärdeklassare som bjudits in till nyinvigningen av Pumphuset satte Svenskt Vattens vattenambassadör Mattias Klum på svåra prov. Frågorna var många och detaljerade. Barnen hade uppenbarligen läst på och Uppsala Vattens VA-chef Bertil Lustig fick rycka in och svara på frågor om jonbytesteknik, slamföroreningar och grundvattenbrist. Klassen blev sedan den första att få testa de pedagogiska aktiviteterna i det nya undervisningscentret.

– Sedan kör vi igång i fullskala till höstterminen, berättar Uppsala Vattens guide och informatör Stina Bengtsson.

Pumphuset vid Islandsfallet nedanför slottet mitt i Uppsala är en anläggning som hunnit leva flera liv. Byggt 1875 för att förse staden med dricksvatten. Under många år, 1904 – 1958, pumpades vatt­net upp till en högreservoar som rymde 680 kubikmeter. Reservoaren var byggd och dold under kupolen i Uppsala slotts södra torn. När ett nytt modernt vattenverk var klart 1968 togs det gamla pumphuset ur bruk. På 1990-talet byggdes lokalerna om till ett kommunaltekniskt museum. Nu är det dags för nästa steg. Målet är att samtliga skol­elever i kommunen ska ha besökt Pumphuset två gånger under sin skoltid från fjärde till nionde klass.

– Vi vill lyfta medvetandet om frågor kring vatten, avfall och hållbarhet, säger informatören Anna Hjerne.

Anna Hjerne säger vidare att de unika lokalerna ger en fin möjlighet att jämföra förhållanden förr och idag. Ett historiskt perspektiv som ger underlag för resonemang om vad som gått framåt och vad som också gått bakåt när det gäller miljövård.

– Idag är kanske en del frågor svårare, förutsättningarna förändras, säger Anna Hjerne.

Annons Alnarp Cleanwater Alnarp Cleanwater

Tanken är att utställningen ska vara mycket interaktiv. Eleverna ska kunna upptäcka och testa funktioner, ibland digitalt men inte minst fysiskt. Stina Bengtsson talar om att bädda in kunskapen i ett pedagogiskt paket som också innefattar experiment och värderingsövningar. Uppsala Vattens vd Sigrid De Geyter pekar också på att arbetet måste vara levande och få utvecklas.

– Vi har skapat förutsättningar. Vem vet var vi är inom ett år?

Utvecklingen och renoveringen av Pumphuset har krävt samarbeten med såväl pedagogisk expertis som byggnadsantikvarie. Byggnaden är Q-märkt och inget i inriktningen på verksamheten i huset får ändras.

– Fokus har varit på att få färdigt huset. Nu kommer implementeringen, säger Sigrid De Geyter.

Sedan tidigare har Uppsala Vatten ett väl upparbetat samarbete med Uppsalas skolor när det gäller visningar på vattenverk och reningsverk. Ett långsiktigt mål i allt arbete som rör skolinformation är att stimulera och intressera barn för naturvetenskap. Pumphuset kommer dock ha kvar en del andra funktioner. VA-chef Bertil Lustig har haft en smygvisning.

– Mälardalsgruppen var här, det är roligt att få hit kollegor också, berättar Bertil Lustig.

Pensionärsföreningen Pumphusets vänner har stått för mycket av det dagliga arbetet i Pumphusets tidigare tillvaro som Kommunaltekniskt museum. De kommer också att fortsätta att använda lokalerna. Föreningen är öppen för tidigare medarbetare på Uppsala Vatten och Uppsala kommun men även en del andra pensionärer med förflutet i VA-branschen som konsulter och leverantörer har hittat till gänget.

– Flera är väldigt entusiastiska över utvecklingen. Konceptet blir nu ändrat från att vi haft visningar och ansvarat för underhåll på museet till att träffas på onsdagar för att fika, berättar Tommy Andersson från Pumphusets vänner.

Skolklassen har under tiden fortsatt att testa de nya aktiviteterna. Visst är det samling kring de digitala tavlorna med frågesport kring hållbarhetsfrågor men de till synes enkla stationerna med modeller och fysiska övningar är de som får längst kö. Att lyfta vattenhinkar med ok, sortera tygkudddar i rätt avfallsfraktion, att pilla och undersöka; det är de aktiviteter som lockar mest. Samt förstås att gå ned i den råa, kalla turbinkammaren under mark med stenväggar och spännande belysning.

I höst är allt klart för att ta emot skolklasser i massor.

Annons Wateraid