Annons Kamstrup 2024

Christer Johansson är statsinspektör på Livsmedelsverket.

Torka, bränder och algblomningar

Cirkulation 5/18

Sommarens torka och värmebölja har märkts i många verksamheter. Christer Johansson är statsinspektör på Livsmedelsverket. För dem har sommarens beredskap handlat om torka, bränder och algblomningar.

Text/Erik Winnfors Wannberg

Livsmedelsverket arbetar med rådgivning kring klimatanpassning av kommunernas dricksvattenförsörjning. Bland annat genom information på hemsidan, en kommande handbok och genom seminarier. Samtidigt måste dagsläget hanteras och sommaren 2018 går som bekant till historien som en av de torraste. Vi når Christer Johansson i början av augusti.

Hur många kommuner har bevattningsförbud idag?

– Vi får inte in exakta uppgifter utan bockar av via pressklipp vilka kommuner som meddelat be­vattningsförbud. Hittills i år är det 89 kommuner.

Har ni några särskilda kontakter med dricksvattenproducenterna i ett sådant här läge?

– Inte när det gäller kontrollfrågor vilket är mitt huvudområde. Däremot vet jag att några kolleger har informerat om nödvattenförsörjning, det finns en hel del material om nödvattenförsörjning på vår hemsida. Det är framförallt där insatsen har varit. Det har dock varit förvånansvärt få Vaka-larm om nödvatten och vattentankar under sommaren.

Har ni märkt av någon ökad oro eller ökat intresse kring vattenfrågor från allmänheten och media i värmen?

– Det är bara några få medier som ringt om vattenbrist och bevattningsförbud. Sedan märker jag både via pressklipp och privat i sociala medier att det finns en ökad medvetenhet. Man reagerar när folk vattnar med slang under bevattningsförbud och så vidare. Generellt tror jag att medvetenheten om att vara sparsam med dricksvattnet har ökat.

Annons Abonnemangspaket Abonnemangspaket

Hur kommer ni att arbeta vidare efter den här sommaren?

– De stora frågorna i sommar är torka, bränder, algblomningar. Kring torkan har Jordbruksverket återkommande möten med ett antal myndigheter. För vår del gäller det framförallt privatpersoner med egna brunnar och livsmedelsverksamheter med egen vattenförsörjning. De vi tänker på är de 1,2 miljoner som har eget vatten via brunn. Där har vi hört att en del egna brunnar har sinat. Sedan har vi en del livsmedelsföretag med egna brunnar men där har vi inte fått någon indikation än på att brunnarna har sinat. Det är något som vi får vara beredda på kan uppstå även hos livsmedelsproducenterna om torkan skulle fortsätta.

– När det gäller bränder har MSB återkommande möten med flera myndigheter. Prio ett är ju att släcka bränderna. Vi har dock lagt ut en del information om lämpliga parametrar att analysera om man har vattentäkt i brandområden. Dels har vi information till anläggningar som omfattas av dricksvattenföreskrifterna, ungefär 2 000 kommunala och 3 600 övriga som till exempel campingplatser med eget vatten. Dels har vi lagt ut information till brunnsägare om man har brunn i brandområden.

– Slutligen algblomningar, där har vi lagt ut en del information om algblomningar för fortsätter värmen så misstänker vi att vi får se fler algblomningar i ytvattentäkter. Fortsatt långvarig värme kan ge ökad risk för algblomningar och faran är då toxiner från cyanobakterierna.

– Vi samordnar ju inte frågor kring dricksvattenförsörjningen eftersom det är en kommunal angelägenhet men däremot har vi informerat branschorganisationen Svenskt Vatten om vilka frågor som varit stora för oss under sommaren. Vi tycker det är bra att branschen får veta vad vi får höra.

– Livsmedelsverket och Nationellt nätverk för dricksvattens »Handbok för tillämpad klimatanpassning för dricksvatten« riktar sig både till de kommuner som kommit långt och de som precis påbörjat sitt arbete med klimatanpassning. Klimathandboken blir klar vid årsskiftet.

Annons Wateraid