Annons Kamstrup november 2023 Kamstrup november 2023

På grund av främst det begränsade utrymmet valde kommunen en MBBR-lösning som biologisk reningsmetod. FOTO: Izabella Rosengren

Toppmodernt reningsverk i Nogersund

Cirkulation 5/22

Nogersunds nya reningsverk byggdes runtom det gamla och ska tillsammans med det nyrenoverade reningsverket i Sölvesborg ta över ta över driften från fyra mindre reningsverk i kommunen. Med tanke på att Sölvesborgs kommuns satsar på att locka industrier var det en utmaning att beräkna det nya verkets kapacitet.

Text/Izabella Rosengren

Rakt fram: Blekinge skärgård. Vid sidorna och bakåt: frodigt naturreservat. Reningsverket i Nogersund på Listerlandet i Blekinge omges av vacker natur åt alla håll. Till och med vägen dit kantas av lummig och inramande grönska. Att påstå att reningsverket är lika vackert som naturen är att ta i, men nytt och fräscht är det iallafall. Byggt runtomkring det gamla reningsverket som uppfördes 1973 är det nya verket blott drygt ett år gammalt. De första stegen togs dock för cirka tio år sedan då Sölvesborgs kommun bestämde sig för att det gamla verket skulle ersättas.

Du behöver ha ett abonnemang för att läsa hela texten

För att kunna läsa texten behöver du ha ett aktivt abonnemang på VA-tidskriften Cirkulation, och registrerat ett personligt inloggningskonto.

Läs mer om våra abonnemang

Har du redan ett inloggningskonto? Klicka här

Annons Cirkulation Karriär