Annons Kamstrup 2024

Naser Adibi, projektledare Laholmsbuktens VA.

Tecknar ramavtal för inköp av UV-ljus

Cirkulation 1/15

Laholmsbuktens VA har tecknat ett ramavtal för upphandling av UV-desinfektion. Upphandlingen är ovanlig men intressant, anser projektledaren Naser Adibi.

Text/Erik Winnfors Wannberg

Av de 24 mindre och medelstora vattenverk som drivs av Laholmsbuktens VA är det många som inte har bra mikrobiologiska barriärer på plats. 15 verk ska nu antingen få helt nytt UV-steg, eller det gamla UV-steget utbytt.

Berätta om upphandlingen i stora drag.

– Laholmsbuktens VA representerar både Laholms kommun och Halmstads kommun. Vi hade behov av att utrusta många små- och medel­stora vattenverk med UV-aggregat. Budgetmässigt kan vi bygga upp till tre stycken per år.

– Att upphandla två-tre stycken per år skulle innebära olika upphandlingar och det vore inte säkert att vi får samma fabrikat och samma leverantör i varje upphandling. Till sist skulle vi ha flera vattenverk med flera olika fabrikat. Därför ville vi istället upphandla så att vi fick ramavtal på UV-aggregaten. Då kan vi få aggregat som motsvarar våra krav. Samtidigt blir det lättare när det gäller ser­vice, reservdelar, lagerhållning och sådana saker.
När gick ni ut med förfrågan?

– Den gick ut i november 2014.

Var det många var intressade?

– Många hörde av sig och hade sett annonsen. Det var kommunens upphandlingsenhet som höll i upphandlingen i och med att vi anade att det skulle kunna bli rätt många leverantörer. Till sist var det två stycken kvar, där Christian Berner AB var den som fick avtalet.

Annons Abonnemangspaket Abonnemangspaket

Ni har bara skrivit avtal med de som hamnade först, ni har inte skrivit med flera?

– Nej, de som kom tvåa diskvalificerades på grund av att de inte uppfyllde skallkrav. För oss var priset en viktig del men samtidigt värdesatte vi kvaliteten väldigt hårt. Vi gjorde ett poängsättningssystem för referenser och skickade ut en förfrågan till de referenser som anbudsgivarna angett, där de skulle betygssätta anbudsgivarna. En av anbudsgivarna hamnade under skallkravet på betygssättning av sina egna referenser. Därför diskvalificerades de medan den andra fick väldigt höga poäng och betyg.

Använde ni något krav på certifieringar?

– Vi godkände både österrikiska Önorm och tyska DVGW.

Kommer ni att hålla takten med två, tre installationer per år?

– Jag tror att vi kommer att hinna med det. Vi har haft ett möte med den avtalade leverantören och vår driftspersonal för att planera inför det här året, vilka vattenverk vi prioriterar först. Vi kommer snart att göra beställningar på tre anläggningar. Då är projektet igång.

Ni hade ju bakterieproblem i samband med översvämningarna i Getinge i somras. Hur stort samband har det med det här?

– Jo. Det påverkade väldigt mycket. Vikten av att få fram ett avtal med en leverantör blev ännu viktigare efter den händelsen, även för våra politiker. De förstod vikten av att utrusta våra vattenverk med UV-aggregat.

Väcker den här upphandlingen några andra idéer hos er?

– Jag tror att vi kan vara först i Sverige med att skriva ramavtal för UV-aggregat. Det återstår att se hur det går när projektet startar men jag tror inte att det ska vara några problem. Inom några år kommer vi att ha välfungerande UV-ljus på alla våra verk.

– Om det visar sig att detta var rätt sätt att upphandla, så är våra andra avdelningar, inom avlopp och rörnät, intresserade av den här formen av inköp av utrustningar där det behövs många enheter av samma sort.

Annons Wateraid