Gävle och Älvkarleby kommuner ska stärka vattenförsörjningen för sina invånare. Sweco har fått i uppdrag av Gävle vatten AB och Älvkarleby vatten AB att projektera en ny vattenförsörjningsanläggning. Satsningen ska skapa redundans och möjliggöra fortsatt tillväxt i regionen.
Den nya anläggningen kommer att producera cirka 200 liter dricksvatten per sekund samt cirka 175 liter tekniskt råvatten per sekund. Det tekniskt vattnet är råvatten som behandlats betydligt mindre än vatten med livsmedelskvalitet. Det kan exempelvis användas som kylvatten i industrin, klottersanering och snötillverkning. Den stärkta dricksvattenförsörjningen kommer att skapa redundans och ge möjlighet till tillväxt i regionen.
– Vatten är vårt viktigaste livsmedel. Med en osäker omvärld och växande befolkning är säkerhet och kapacitet prioriterade frågor kopplat till vattenförsörjning i många kommuner just nu. Det känns extra roligt att stötta Gävle och Älvkarlebys satsning där två kommuner samverkar för att säkra en hållbar vattenleverans till invånarna i regionen, säger Martina Söderström, divisionschef Environment & Planning, Sweco, i ett pressmeddelande.
Swecos uppdrag omfattar detaljprojektering av den nya anläggningen, samt ansvara för att samordna alla parter i projekteringen. Sweco bidrar med en bred kompetens inom flera discipliner, inklusive projekteringsledning, digital projekthantering och hållbar vattenrening.
Projektet startade i augusti 2024 och beräknas vara slutfört i december 2025. Ordervärdet för Sweco är uppskattat till 28 miljoner SEK.
Hela projektet Vattenförsörjning Mon innebär att en helt ny vattenförsörjningsanläggning ska byggas med vattenuttag i Dalälven, ytvattenberedning för konstgjord infiltration, infiltrationsytor, uttagsbrunnar och vattenverk med slutberedning i Älvkarleby kommun, processkompletteringar på befintliga vattenverk i Älvkarleby kommun samt anläggande av överföringsledningar i båda kommunerna. Överföringsledningarna ska ansluta det planerade vattenverket till Gävle Vattens samt till Älvkarleby Vattens befintliga ledningsnät.