Annons Kamstrup 2024

Lastväxlarbil med container för nödvattenmaterial. FOTO: Livsmedelsverket

Sveriges beredskap för vattenkriser hotad

VA-aktuellt

Under tio år har Sverige byggt upp en unik beredskap kring vatten i krissituationer. Nu riskerar beredskapsgruppen, Vaka, att läggas ned. Livsmedelsverket får inga pengar för att driva verksamheten.

Den nationella vattenkatastrofgruppen Vaka är i första hand till för kommuner och dricksvattenproducenter vid kriser inom dricksvattenområdet. Finansiering för Vaka har varit oklar för 2016 och nu står det klart att Näringsdepartementet inte skjuter till några pengar för vare sig 2016 eller 2017.

– Vi har uppfattat från departementet att de skulle lösas ändå men nu har vi fått besked om att man inte ser någon lösning, säger Livsmedelsverkets generaldirektör Annica Sohlström till Cirkulation.

Vaka som drivs genom Livsmedelsverket har haft en långvarig dialog med Näringsdepartementet om situationen men någon lösning har inte kunnat förhandlats fram.

I ett informationsbrev till de vattenexperter som Livsmedelsverket samarbetar med skriver verket:

”Tyvärr ser det i nuläget ut som att vi inte kommer att kunna få finansiering för VAKA för 2016 och 2017. Vi vill informera er som arbetar med VAKA om läget och att vi kan komma att behöva avveckla VAKA inom kort”

– Det är ganska illa för vi har ju inte haft pengar för det här året och har nu inte medel för nästa år heller, säger Annica Sohlström.

Tidigare har Vaka finansierats via Myndigheten för Samhällsskydd och beredskap, MSB, men inför 2016 upphörde den finansieringen.

Vaka står för experthjälp vid dricksvattenkriser och håller också sex stycken förråd i landet för nödvattenförsörjning. Där finns 27 containrar med vattentankar, pumpar och annan utrustning som kommuner i kris kan rekvirera. Nödförråden finns i Stockholm, Borås, Skåne, Sundsvall, Luleå och på Gotland men kan nu komma att avvecklas.

Verksamheten budgeteras normalt till cirka 3 – 3,5 miljoner kronor per år, hur mycket medel som går åt beror på vilka kriser som uppstår i landet. Det kan röra sig om sjukdomsutbrott via dricksvatten, översvämningar eller andra händelser som påverkar vattenförsörjningen i något område under en längre tid.

Vaka har sedan verksamheten byggdes upp för tio år sedan blivit en förebild för krisberedskap. En liknande verksamhet skapas för närvarande i Norge, inspirerad av den svenska modellen.

Livsmedelsverket avser nu att snarast kalla MSB, Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) samt branschorganisationen Svenskt Vatten till ett krismöte för att diskutera framtiden för Vaka och krisberedskapen inom dricksvattenområdet. (EW)

Du behöver ha ett abonnemang för att läsa hela texten

För att kunna läsa texten behöver du ha ett aktivt abonnemang på VA-tidskriften Cirkulation, och registrerat ett personligt inloggningskonto.

Läs mer om våra abonnemang

Har du redan ett inloggningskonto? Klicka här

Annons Wateraid