Annons Kamstrup 2024

FOTO: Erik Winnfors Wannberg

Sveriges avlopp granskas av EU

VA-aktuellt

Naturvårdsverket uppmanar till allmän skärpning vid rapporteringen av uppgifter som rör EU:s avloppsdirektiv inför 2018. Kommissionen har inlett en granskning av Sveriges rapporterade uppgifter.

Enligt EU-kommissionen finns det brister i de uppgifter som Sverige har rapporterat gällande avloppsdirektivet. Eftersom kommissionen nu granskar Sverige extra, så uppmanar Naturvårdsverket berörda att ge bättre underlag för år 2016, som ska redovisas till sommaren 2018.

Det är viktigt att kvaliteten på rapporteringen höjs. Vi är många som behöver arbeta ihop för att få en fullständig och korrekt rapportering till EU-kommissionen”, uppmanar Naturvårdsverket via sin hemsida.

Uppmaningen gäller att kommunernas VA-organisationer kvalitetsgranskar sina miljörapporter för 2016 och att tillsynsmyndigheterna (Miljö- och hälsoskydd) ger dem stöd och vägledning.

Under november och december kommer Naturvårdsverket att återkoppla de uppgifter som kommunerna lämnat in för en kompletteringsomgång.

Det pågår för närvarande två så kallade överträdelseärenden mot Sverige med anledning av bristande genomförande av avloppsdirektivet.

Det ena handlar om kväverening i södra Sveriges inland där frågan om hur naturlig retention av kväve i sjöar och vattendrag ska beräknas och redovisas. Där finns också en ytterligare fråga om ett tiotal orter som skulle kunna bli skyldiga att införa eller förbättra sin kvävereduktion vid sina reningsverk.

Det andra ärendet innehåller flera frågor. En viktig del är att Sverige har ett undantag och lägre utsläppskrav för kväve i kallt klimat (norr om Gävle). Där har kommissionen en annan uppfattning idag då de anser att undantaget bara gäller om orten ligger på över 1 500 meters höjd över havet. I den här delen finns också kritik mot ett 50-tal reningsanläggningar som inte har klarat avloppsdirektivets utsläppskrav. Där hävdar Sverige att alla problem, förutom för ett tiotal anläggningar, varit tillfälliga eller baserats på felaktiga uppgifter i tidigare rapportering.

Detta är en allvarlig situation och flera kommuner kommer att snarast möjligt behöva proritera ombyggnad av sina anläggningar. De länder som fälls står inför mycket höga böter och löpande viten så länge bristerna är kvar”, meddelar Naturvårdsverket. (EW)

Du behöver ha ett abonnemang för att läsa hela texten

För att kunna läsa texten behöver du ha ett aktivt abonnemang på VA-tidskriften Cirkulation, och registrerat ett personligt inloggningskonto.

Läs mer om våra abonnemang

Har du redan ett inloggningskonto? Klicka här

Annons Wateraid