Annons Kamstrup 2024

Katarina Luhr. FOTO: MP Stockholm

Stockholm byter VA-strategi och höjer taxan

VA-aktuellt

Kommunfullmäktige i Stockholm tog igår efter en lång debatt med högt tonläge, beslut om att höja Stockholms VA-taxa för första gången sedan 2011. Debatten gällde mycket synen på styrningen av Stockholm Vatten som nu bland annat kommer att återgå till förebyggande ledningsunderhåll.

VA-taxan i Stockholm höjs med nio procent från 1 oktober 2015 och fem procent under åren 2016 till 2018. VA-taxan i Stockholm väcker ovanligt starka känslor i den beslutande församlingen, jämfört med de flesta andra orter i landet. Gårdagskvällens beslut i kommunfullmäktige innebar att kommunen godkände nya ägardirektiv till Stockholm Vatten, som majoriteten (S, MP, V och FI) föreslagit. Hela oppositionen (M, FP, KD, C och SD) röstade mot beslutet.

Debatten gällde mycket synen på Stockholm Vattens verksamhet, även de borgerliga partierna var beredda att höja VA-taxan. Frågan gällde med hur mycket taxan skulle höjas och vilken strategi som Stockholm Vatten ska ha framöver.

– Under alliansens styre var det första ägardirektivet att fokusera på så låg VA-taxa som möjligt. Det har bland annat gjort att förnyelsetakten på vårt vattenledningsnät har gått från att bytas ut ungefär vart 100 år till att bytas ut ungefär vart 400 år, som det är idag, sa Katarina Luhr (MP).

Hon påpekade också att Stockholm Vatten under senare år har lånat till löpande verksamhet och att bolagets skulder har ökat från 500 miljoner kronor till 800 miljoner kronor.

Kritiken från den borgerliga oppositionen var inriktad på att flera av de uppdrag som Stockholm Vatten nu får skulle ligga utanför bolagets kärnverksamhet.

– Det vi ser nu är att man med de här vidlyftiga ägardirektiven, och att man också ger bolaget precis vartenda öre som man begärt i sin första vända, också drar ned förändringstrycket, vilket gör att man riskerar att få en mindre effektiv organisation, sa Per Ankersjö (C).

Annons Abonnemangspaket Abonnemangspaket

Fler borgerliga ledamöter ifrågasatte lagligheten i att belasta VA-kollektivet med till exempel kostnader för sjörestaureringar och miljöinformation (uppströmsarbete).

– Jag skulle gärna vilja se någon villaägare i Stockholm som faktiskt överklagar den här taxan nu så småningom, för att få det prövat och se; vad kan man använda pengarna som man får in för vatten och avlopp till, sa Lotta Edholm (FP).

Katarina Luhr (MP) svarade att försämringar av sjöarnas tillstånd bland annat är gamla avloppssynder som Stockholm Vatten har ansvar för, och att mycket av just den satsningen också handlar om att kartlägga och laga läckande avloppsnät.

För ledningsnätsunderhållet kommer nu Stockholm Vatten att gå tillbaka från avhjälpande underhåll till förebyggande underhåll.

Trots höjningen har Stockholm förmodligen även framöver landets lägsta VA-taxa. Ett hushåll i en normalvilla betalar 269 kronor per månad, en ökning på 22 kronor, och en lägenhetsinnehavare får en höjning med nio kronor per månad. De stora investeringarna som hela fullmäktige är överens om handlar främst om satsningen Stockholms framtida avlopp med nedläggning av Bromma reningsverk och utbyggnad av Henriksdals reningsverk, som budgeteras till sex miljarder kronor. (EW)

Du behöver ha ett abonnemang för att läsa hela texten

För att kunna läsa texten behöver du ha ett aktivt abonnemang på VA-tidskriften Cirkulation, och registrerat ett personligt inloggningskonto.

Läs mer om våra abonnemang

Har du redan ett inloggningskonto? Klicka här

Annons Wateraid