Annons Kamstrup 2024

Elisabeth Unell. FOTO: Västerås Stad

Samverkan viktigast för ny ordförande

Cirkulation 4/20

Elisabeth Unell (M) är ny ordförande för Svenskt Vatten. Samverkan kommer att stå överst på hennes agenda framöver.

Text/Erik Winnfors Wannberg

På den digitalt genomförda Vattenstämman i mitten av maj, valdes Elisabeth Unell till Svenskt Vattens ordförande. Hon har arbetat i styrelsen som ledamot sedan 2017 men kliver nu fram till styrpulpeten.

Berätta lite om din bakgrund.

–  Jag gick 4-årigt tekniskt gymnasium i Örebro och blev byggnadsingenjör. Sedan fick jag jobb i Västerås, flyttade hit och jobbade cirka tio år som konstruktör. Efter det så läste jag en magister i sociologi och jobbade som lärare på Mälardalens högskola och arbetade också på Centrum för välfärdsforskning.

Har du nytta av byggbakgrunden i politiken och i till exempel Svenskt Vatten?

– Absolut. För min del är det jätteviktigt att jag har båda delarna. Dels som tekniker och förståelse för teknik och utveckling. Samtidigt har jag samhällsvetardelen som handlar om påverkan och att se människors syn på frågor.

Du är oppositionsråd i Västerås idag. Har ni några aktuella VA-frågor där? Jag vet att placeringen av reningsverket diskuterats länge.

– Den frågan har vi inte landat ännu. Den är högaktuell. Det är ju en typ av fråga som inte bara är aktuell för Västerås utan för många VA-organisationer. Det är många kommuner som har den utmaningen framöver. Sedan har vi frågan om läkemedelsrester och läkemedelsrening, det var ju också uppe på Vattenstämman och vi har lyft det lokalt.

– För vattenförsörjningen har vi Mälaren och det ser bra ut men går vi bara till grannkommunen Sala så har de stora utmaningar med grundvattennivåerna. De får lägga restriktioner på bevattning på sommaren och så vidare. Sverige är ett stort land och förutsättningarna ser väldigt olika ut.

Annons Alnarp Cleanwater Alnarp Cleanwater

Svenskt Vattens vd Pär Dalhielm berättade i Cirkulation att branschen behöver flyttas från VA till Hållbarhet och samhällstjänster. Hur ska Svenskt Vatten arbeta i den riktningen?

– Vi har börjat den resan. Vatten har för många av oss varit en självklarhet men på senare år har det allt mer ställts på sin spets. Det gör det till en bredare fråga och det gäller att sprida den till allmänheten. Det handlar också om olika verksamheter. Det är inte bara om hushåll utan om industrierna, jordbruket och livsmedelsförsörjningen. Det är en samhällsfråga och det handlar om samarbete. Det är vår uppgift att driva debatten.

Svenskt Vatten önskar nu ökade insatser från staten för att stimulera VA-utbyggnad. Är det inte ett sätt att använda corona-krisen för att flytta över finansieringsansvar till staten?

– Det är ingen ny fråga. De utmaningar som det är, särskilt för mindre kommuner med utflyttning som har ett stort behov av investeringar och där underlaget saknas, så behövs det hjälp för att kunna klara nödvändiga investeringar. I en tid när vi kommer att behöva få igång företag och industri så kan det här vara en investering för att få igång arbeten och som ändå är nödvändig är göra. Kommunerna har lyft det här i många sammanhang och de har tidigare inte heller fått möjlighet att fondera medel för reinvesteringar.

Hur ser du på balansen i Svenskt Vatten mellan påverkansfrågor och det konkreta stödet till medlemmar?

– Vi måste lyfta vattenfrågorna och vara en påverkansorganisation. Det hjälper våra medlemsorganisationer om vi till exempel hittar vägar till finansiering. Sedan är det viktigt att vi också kan vara till exempel juridiskt stöd till småkommuner.

Vilka frågor ser du att Svenskt Vatten behöver utveckla mer framöver?

– Samverkan är ett av mina viktigaste ledord. Jag vill fortsätta att driva på för att utveckla den. Ska vi få förändring så behöver vi samverkan med alla verksamma inom vattenfrågorna.

Annons Wateraid