Annons Kamstrup 2024

swedishcleantech.com

Register för miljöteknikexport med några frågetecken

VA-aktuellt

IVL Svenska Miljöinstitutet lanserar en webbplats som är tänkt att öka marknadsföringen av svenska miljöteknikföretag. På webbplatsen ska köpare och investerare kunna hitta över tusen svenska miljöteknikföretag men urvalet lämnar en del frågetecken.

Svenska miljöteknikexportsatsningar lanseras och nylanseras lite då och då. Nu är det dags för en uppfräschning av Tillväxtverkets gamla webbplats för miljöteknikexport. Uppdraget från Tillväxtverket att driva och utveckla webbplatsen har gått till IVL Svenska Miljöinstitutet.

Enligt såväl IVL Svenska Miljöinstitutet som Tillväxtverket finns det ett stort intresse för svensk miljöteknik från utlandet. De tre mest besökta kategorierna i den gamla webbplatsen var avfall och återvinning, förnybar energi och vattenrening.

Tanken med Swedish Cleantech är att underlätta för köpare och investerare att hitta en väg in till de svenska företagen och skapa fler affärsmöjligheter. På den nya sajten har det gjorts uppdateringar, bland annat vad gäller sökbarheten för att öka användarvänligheten.

När Cirkulation testar den nya sajten får vi upp 160 företag som registrerats under kategorin Water and Wastewater så går sökningarna relativt snabbt och smidigt. 

Urvalet är dock lite märkligt. Flera kommuner och kommunala bolag har registrerats bland de kommersiella bolagen.

– Vi har ju väldigt lite med utlandet att göra och exporterar naturligtvis ingenting, säger en förvånad Björn Sjögren, vd på kommunala VA-och avfallsbolaget Vamas i Malung-Sälen till Cirkulation, när han får höra att Vamas är en av de kommunala aktörerna i registret.

När vi kontrollringer till en välkänd VA-konsult i 75-årsåldern som finns med, så har hans bolag inte varit verksamt på ett bra tag, även om det inte är avregistrerat i bolagsregistret. En snabbkoll visar också att bolag som till exempel Scania och Öresundskraft dyker upp under kategorin avloppsrening. Dessutom finns utländska bolag utan verksamhet i Sverige med i registret, som tyska BHS-Sonthofen GmbH.

Marcus Lind som är en av de ansvariga på IVL Svenska Miljöinstitutet förklarar att det är upp till organisationerna som registrerat sig i olika databaser att hålla informationen korrekt.

– Det kan hända att vi behöver filtrera lite bättre och det kommer att korrigeras inom kort, säger Marcus Lind till Cirkulation.

Databasen, som utgör själva kärnan i sajten, har skapats genom en sammanslagning av Tillväxtverkets databas över svenska miljöteknikföretag och Envirobase, en databas som förvaltas av IVL och vars innehåll skapas av regionala miljötekniknoder och initiativ.

– Vi hoppas att den blir till nytta. Det är ju ett levande dokument som vi behöver jobba med, avslutar Marcus Lind. (EW)

Läs mer:
swedishcleantech.com

Du behöver ha ett abonnemang för att läsa hela texten

För att kunna läsa texten behöver du ha ett aktivt abonnemang på VA-tidskriften Cirkulation, och registrerat ett personligt inloggningskonto.

Läs mer om våra abonnemang

Har du redan ett inloggningskonto? Klicka här

Annons Wateraid