Sök
VA-aktuellt
Foto: Pixhill.com

Foto: Pixhill.com

Nyköping öppnar tappställe för privatpersoner

I vattenbristens Nyköping öppnar kommunen ett tappställe från en grundvattenkälla för privatpersoner som behöver fylla pooler och bevattna. Kommunen har haft bevattningsförbud i ett år.

Nyköpings kommun öppna Fruängskällan för att kunna förse Nyköpingsborna med vatten till pooler och för bevattning. Kommunen införde bevattningsförbud den 29 maj 2018, som inte har lyfts bort under vinterhalvåret. Fruängskällan är en grundvattenkälla där grundvattennivån just där är så hög att vatten måste pumpas bort för att hålla fastigheterna torra. Vattnet pumpas ut i Stadsfjärden.

– Vi vill underlätta för Nyköpingsborna att hålla liv i sina växter och kunna bada i sina pooler. Källans vatten är inte godkänt att dricka, men går utmärkt att bada i och vattna med, säger VA-chef Mats Lindberg, i via kommunens hemsida.

Den 16 maj öppnas kranen på tappstället vid Bagaregatan vid Nils Oscars bryggeri. Målet är att hålla möjligheten öppen hela sommaren. Kommunen bemannar tappstället två vardagsförmiddagar i veckan för att privatpersoner kostnadsfritt ska kunna hämta vatten i egen vattentank. Vattnet håller god badvattenkvalitet men är inte klassat som dricksvatten. Den har tidigare varit vattentäkt i Nyköping.

Nyköpings största vattenverk Högåsen använder grundvatten förstärkt med konstgjord infiltration. (EW)

Publicerad 2019-05-16 09:29

Uppdaterad 2019-05-16 09:31

Annons:
Brandskydd 2019