Annons Kamstrup 2024

Per Axtilius

Norrvatten tänker i nya banor

Cirkulation 3/19

En metod för att förenkla kontrollen av svetsade rörskarvar. Samtidigt en unik strumpinfordring i ett 600 mm vattenledningsrör. Kommunalförbundet Norrvatten i norra Storstockholmsområdet testar nya idéer och tekniker för ledningsnätet.

Text/Anders Karlsson

Dags att ersätta metoden att kapa röret på båda sidor om den skarv som ska kontrolleras vid besiktning av en entreprenad?

– Det är vad jag hoppas när vi i samarbete med rörtillverkaren GF testar ett nytt sätt att kolla kvaliteten på en svetsad plastledning, säger Johan Wallberg, chef för projektering och utredning hos Norrvatten som producerar dricksvatten till 600 000 abonnenter i norra Storstockholm.

Det är vårdagjämning när Cirkulation besöker Norrvattens huvudkontor mitt i Sundbyberg en kulen morgon. Norrvatten vill visa två intressanta projekt. Det ena om att förenkla kontrollen av svetsade rörskarvar. Det andra som ska genomföras är en unik strumpinfordring i ett 600 mm vattenledningsrör senare under våren. Förberedelser pågår just nu.

Norrvatten har ett stort arbetsområde, många abonnenter och förhållandevis rejäla resurser.

– Vi är 57 anställda som ansvarar för Görvälns vattenverk och 32 mil huvudvattenledningar i dimensionerna 400 – 1 200 mm. Det finns ett starkt stöd och intresse i styrelsen för Norrvatten, som levererar dricksvatten till 14 kommuner där var och en har en styrelsepost, berättar Johan Wallberg.

Överhuvudtaget verkar det som om intresset för dricksvattenfrågor har ökat nu efter torrsommaren 2018.

– Vi har tecknat ett ramavtal som kan förlängas ett år i taget i max sju år med NCC om att renovera Norrvattens vattenledningsnät med flexibla foder. Metoden som nu ska prövas har hittills bara genomförts i Botkyrka, men används i Norge, Tyskland och USA, säger Johan Wallberg

Det första objektet är en gammal 600-ledning av stål som förstärks med ett glasfiberarmerat foder. För att fästa i den befintliga rörväggen härdas fodret med UV-ljus.

– Sverige har, i motsats till USA och Tyskland, ingen standard för det här rörmaterialet som är framtaget genom ett hemligt recept. Den enda som har fått ta del av den exakta materialsammansättningen är Kajsa Wahlberg på Stockholm Vatten och Avfall. Hon har därmed godkänt fodret för användning i distribution av dricksvatten. Insidan består av samma material som inuti en mjölktetrapak, så tunn att ledningskapaciteten minskar obetydligt. Renoveringen utförs schaktfritt under en högtrafikerad bussgata. Blir det här som vi förutsätter halveras kostnaden för den 260 meter långa ledningen, från budgeterade åtta miljoner till fyra. Lägg därtill minskad störning för miljön och trafiken jämfört med grävning, fortsätter Johan Wallberg.

Nu ansluter kommunikatör Cecilia Hobbs och byggledare Fredrik Pagmén. Dags för nästa projekt som Norrvatten testar. Vädret är inte särskilt inbjudande till ett platsbesök på en leråker en mil utanför Sigtuna, men dit ska vi. På vägen ut berättar Fredrik om en åtgärdsplanegrupp som består av honom, projektledare, VA-ingenjör från distribution, Enhetschef distribution och en VA-utredare där även Johan Wallberg ingår som ordförande. Här samlas driftstörningar för bedömning och åtgärder.

– Just nu har vi problem med gamla GAP-rör. De spricker och förorsakar läckage. Anledningen är inte bara själva rörmaterialet. När vi gräver fram ledningen ligger det ofta sprängsten eller berg alldeles inpå. Dåligt utfört återfyllnadsarbete är många gånger orsaken till rörbrottet. Men när det uppstår en läcka har vi möjligheter att från Görvälnverket stänga av vissa sektioner i den berörda sträckan med hjälp av fjärrstyrda ventiler. Läckan kan på så sätt isoleras snabbare, säger Fredrik Pagnén.

Annons Abonnemangspaket Abonnemangspaket

Ett informationsmöte hålls i en välfylld arbetsbod i anslutning till själva rörjobbet. Där finns bland annat gäster från Mittsverige Vatten i Sundsvall, Sundbybergs kommun och Stockholm Vatten och Avfall. Entreprenören Gräv & Maskin från Lindesberg representeras av Fredrik Andersson. Nu ska den unika metoden att kontrollera stumsvetsning av plaströr i större dimensioner testas. Per Axtilius företräder det schweiziska företaget GF som tillverkar rörprodukter för bland annat VA-branschen.

– Johan Wallberg och jag träffades kring en helt annan fråga och så kom vi plötsligt in på kontroll av stumsvetsade rör. Vi vill ju också undvika problem med läckande ledningar långt in i framtiden. Metoden betecknas felaktigt som röntgenundersökning. I stället är det ultraljud som används. Genom att föra instrumentet runt svetsningen registreras mätningen på en display. Man kan få besked i stort sett omgående om skarven är helt ok. Inom ett dygn lämnar företaget i så fall en skriftlig garanti på tio år.

Johan Wallberg informerar om själva rörjobbet. Sedan länge är Sigtuna en av medlemmarna i kommunalförbundet Norrvatten. Nu läggs 24 kilometer vattenledning indelad i sex etapper där två etapper redan är slutförda. En etapp är sjöledning på cirka fem kilometer. Det är ett RC-rör med en dimension på 710 x 13,6 mm. Med den här kompletteringen blir kommunen i fortsättningen dubbelmatad för säkrare leverans. Samtidigt läggs en tryckledning för spillvatten enbart för Upplands-Bro som också står för hela den kostnaden.

– Vår del av jobbet är budgeterat till 240 miljoner och är en totalentreprenad.

Som nämnts inledningsvis i reportaget är det framförallt en säkrare, miljömässig och kostnadseffektivare metod som Norrvatten vill testa det här med ultraljudskontroll av stumsvetsning för rör i stora dimensioner.

– Som det nu är vid en entreprenad har vi som beställare rätt att ta ut två skarvar för kontroll att svetsningen kan godkännas. Den skickas för analys till Rise eller någon annan kontrollmyndighet för att få ett godkänt utlåtande. Den bit som är bortplockad måste skarvas ihop igen antingen genom stumsvetsning eller att entreprenören använder en flänsanslutning. Det här förfaringssättet är knappast till gagn för miljön, säger Johan Wallberg och fortsätter.

– Om den här metoden, som vi nu testar här ute, håller vad den lovar kan det, förutom tidigare nämnda besparingar, ge möjligheten att väsentligt utöka provtagningen av svetsskarvar. Norrvatten har även en plan att använda metoden för att kontrollera svetsmuffar innan garantitiden går ut på gamla projekt. Därigenom kan vi säkerställa att vi har fått den kvalitet som vi har beställt av entreprenören.

På tillbakavägen ska Fredrik Pagmén byta företagsbilen mot den egna vid vattenverket. Han har just klivit av jouren. Det har varit en lugn period och nu är det sju veckor till nästa gång. Som för många andra VA-medarbetare är även det här en del av jobbet som gör att alla som har kommunalt dricksvatten kan fylla upp ett glas vatten varje morgon.

Annons Wateraid