Annons Kamstrup 2024

Malmberg firade 150 år på VA-mässan.

Målinriktade besökare på VA-mässan

Cirkulation 7/16

VA-mässan på Elmia i Jönköping i slutet av september behåller sin position som branschens stora mötesplats. Samtidigt pekar inte alla siffror spikrakt uppåt.

Text/Erik Winnfors Wannberg

VA-mässan behåller greppet och de besökare som tar sig till Jönköping håller hög kvalitet. De är pålästa och målinriktade. Det blir effektiva besök på mässan. Många av de besökare som tillhörde tillresta grupper som Cirkulation pratade med, hade lagt mässbesöket från lunchtid den ena dagen till lunchtid nästa dag. Att branschen går bra avspeglades i de relativt stora montrar som många av utställarna satsade på.

För Linnéa Ahlén blev VA-mässan ett snabbt kast in i den helt nya rollen som generalsekreterare för Varim. Hon noterade att många företag som inte är traditionella VA-företag hittat till mässan.

– Vi har exempelvis sett en hel del företag från forskarvärlden på mässan. Det är spännande att vi får in den världen också för att få ännu smartare och ännu mer miljövänliga lösningar, säger Linnéa Ahlén.

Samtidigt är det uppenbart att arrangemang av den här typen hela tiden måste röra sig för att inte stagnera. Hela arrangemanget Mötesplatsen för det hållbara samhället, med VA, fjärrvärme och avfall/återvinning tappade en del när det gäller antalet besökare. I år registrerades 7 307 besökare för de tre mässorna tillsammans, 2014 kom 8 059 unika besökare till mässorna. En stor del av skillnaden finns hos de två mindre arrangemangen Avfallsmässan och Fjärrvärmemässan men även motorn i arrangemanget, VA-mässan, hade färre besökare än 2014. Även seminarierna på VA-mässan hade färre deltagare jämfört med rekordåret 2014.

– Vi behöver analysera det här och göra lite justeringar. Det vi ser på den positiva sidan är att det varit mycket hög kvalitet på besökarna, säger Elmias mässansvarige Henrik Landén till Cirkulation.

Cirkulation har naturligtvis tittat på en hel del av de nyheter som presenterades av utställarna på mässan. Här är ett litet urval av vad vi hittade:

Pumpteknik visade den nya skruvkompressorn för luftning Robox Energy från Robuschi. Den styrs genom en permanentmagnetmotor monterad direkt på blåsmaskinens kompressoraxel. Lösningen är tänkt att ge en hög verksamhetsgrad oavsett varvtal. Enligt Pumpteknik så ska den kunna spara upp till 40 procent energi jämfört med tidigare modeller.

VA-Ingenjörerna/Veolia Water Technologies hade världspremiär för processövervakningssystemet VA-operatör V3. Programmet har ett nytt användargränssnitt och matchar Windows 10 samt touchskärmar.

Systemet kan implementera processkontroll och uppbyggnaden ska stimulera användarna till bättre uppföljning av sin process.

– Vi har arbetat mer översiktligt och med ett tydligt användargränssnitt, säger Kenneth Wulcan, VA-ingenjörerna.

Annons Alnarp Cleanwater Alnarp Cleanwater

Airwatergreen presenterade en ny större avfuktare kallad Rex. Det är en avfuktare för stordrift avsedd för filterhallar, bassänghallar, rörgallerier och liknande utrymmen. Rex bygger på samma teknik som Airwatergreens tidigare avluftare, kondenseringsteknik som fungerar även i kalla utrymmen. Rex kommer att släppas på marknaden i början av januari 2017.

Hydria Water presenterade sig för första gången under det nya företagsnamnet. Det är gamla VA Teknik Sweden och Mellegård och Naij som döljer sig bakom Hydria Water. De gamla namnen finns kvar som varumärken i företaget som täcker reningsverken från inlopp till utlopp. Mest kända är kanske trappstegsgallren men på VA-mässan presenterades också ett nytt alternativ: Centerscreen-gallret. De visade också bland annat en ny roterande spridare för biobäddar och skrapor.

Prominent hade sitt nya lågtrycks-UV-aggregat på plats. Apparaten har en uppvärmd dimbar lampa för att komma tillrätta med problemet att kallt vatten kyler UV-lampor och hindrar att de arbetar optimalt. Värmetillsatsen ska ge bättre arbetstemperatur för lampan och kunna ge en avsevärt bättre effekt. Lampan får bibehållen verkningsgrad och energiförbrukningen ska kunna bli ner till 30 procent lägre. Livslängden på lamporna beräknas inte påverkas av tekniken.

Lilla Aland Advanced Water Technology, AAWT, visade bland annat Aquascout, ett flytande analysinstrument för sjöar och dricksvattentäkter. Aquascout flyter som en boj, är sol­driven och kommunicerar via GSM. Hamnar den på rymmen går den att lokalisera via GPS. Analysinstrumentet kan förses med prober för till exempel temperatur, pH, konduktivitet, löst syre och turbiditet.

Xylem hade Sverigepremiär för den nya intelligenta Flygt Concertor. Pumpsystemet har presenterats tidigare i Cirkulation, i samband med världspremiären på Ifat-mässan i Tyskland tidigare i år. Concertor kan själv hitta rätt driftslägen genom att känna av de omgivande driftsförhållandena gen­om att en frekvensomformare byggts in i toppen av pumpen för styrning. Pumpkurvan kan ändras genom att mjukvaran i pumpen ändras.

Robota har tagit ett steg uppåt i storleken på de pumpar de kan leverera i och med den nya pumpserien Uniqa från italienska Zenit. Uniqa-pumparna kan gå upp till 355 kW. Det är nytt för Robota att arbeta med så stora pumpar.

Flera företag passade också på att fira olika jubileum under mässdagarna. Alfa Rör bjöd på tårta med anledning av att företaget fyllde 50 år. De passade också på att visa ett betongrör lagt i företagets barndom jämfört med ett nytt rör. Det gamla röret såg påfallande opåverkat ut av tidens tand.

Malmberg fyllde hela 150 år med sitt ursprung som smedja och brunnsborrare. De första i företagets regi borrades redan på 1880-talet. Idag är koncernen verksam inom brunnsborrning, vattenrening, biogas och spolning/sugning.

Annons Wateraid