Annons Vatten 2025 Vatten 2025

Professor Prosun Bhattacharya. FOTO: KTH

KTH spårar coronavirus i avlopp

VA-aktuellt

Forskare från KTH Vattencentrum spårar nu corona-virus i Stockholms avloppsvatten för att se utvecklingen av smittspridningen i samarbete med Stockholm Vatten och Avfall samt Scilifelab.

Pandemiutbrott kan komma i flera vågor. Så var det med Asiaten 1957, Hongkonginfluensan 1968 och den så kallade Svininfluensan 2009. Nu ska forskare från bland annat KTH hålla koll på utvecklingen av covid-19 med hjälp av tester på avloppsvatten.
Prosun Bhattacharya, professor på institutionen för Hållbar utveckling, miljövetenskap och teknik (SEED) vid KTH.
– Att viruset går att spåra på detta sätt ger nya möjligheter att uppskatta spridning av covid-19 i samhället, säger Prosun Bhattacharya, professor på institutionen för Hållbar utveckling, miljövetenskap och teknik (SEED) vid KTH, i ett pressmeddelande.
– KTH, Scilifelab och Stockholm Vatten och Avfall har snabbt börjat samarbeta för att analysera prover från avloppsvattnet vid Henriksdals och Bromma reningsverk. Med hjälp av genetiska analyser hoppas vi kunna följa utvecklingen av covid-19 hos en stor del av Stockholms befolkning, berättar David Nilsson.
Han är föreståndare för KTH Vattencentrum och säger att avloppsvattnet blir en källa till information som kan ge ovärderlig och snabb information om situationen, samt hur den utvecklas.
David Nilsson, föreståndare för KTH Vattencentrum.
– Det här ger oss möjligheten att spåra smittspridningen medan den pågår. Vid vanligt testande ska en människa först smittas, sedan utveckla symptom och slutligen bli så sjuk att sjukvård måste uppsökas. Det kan ta upp till tre veckor innan testerna visar att personer smittats. Vårt sätt ger betydligt kortare detektionstid. Vi kan alltså snabbt få en tidig första varning för en andra virusvåg, säger David Nilsson.
Hur säkra är ni på att ni ska lyckas med att kartlägga den nya coronaviruset i avloppsvattnet?
– Internationella studier visar att viruset följer med avföringen ut och kan spåras i flera veckor efteråt. Så vi är förhoppningsfulla.
Kartläggningen går till så att avloppsvatten samlas in från flera reningsverk i Stockholm. Innehållet filtreras och det genetiska materialet extraheras. Därefter sker en analys av innehållet som visar förekomst av virus och i vilken omfattning.

Du behöver ha ett abonnemang för att läsa hela texten

För att kunna läsa texten behöver du ha ett aktivt abonnemang på VA-tidskriften Cirkulation, och registrerat ett personligt inloggningskonto.

Läs mer om våra abonnemang

Har du redan ett inloggningskonto? Klicka här

Annons Wateraid