Annons Kamstrup 2024

Erland Björklund. FOTO: Erik Winnfors Wannberg

Kristianstad får nyckelroll mot läkemedelsföroreningar

VA-aktuellt

Kristianstadsforskarna Erland Björklund och Ola Svahn har fått 15 miljoner kronor för att hindra läkemedel och andra mikroföroreningar från våra reningsverk att nå södra Östersjön. Pengarna kommer från EU:s regionala utvecklingsfond South Baltic. Det nystartade projektet heter Morpheus och spänner över fyra länder och regioner.

Utsläppen av olika läkemedelsrester och andra mikroföroreningar orsakar stress på känsliga ekosystem som södra Östersjön. I forskningsprojektet Morpheus ska olika åtgärder för rening skärskådas.

– Till en början ska vi skaffa information om läkemedelskonsumtionen i kustregioner i Tyskland, Polen, Litauen och Skåne. Via modeller kan vi sedan uppskatta hur mycket som hamnar i naturen. Samtidigt samlar vi in vattenprover från de olika länderna som vi analyserar här i Kristianstad, säger Erland Björklund, professor i analytisk kemi som leder projektet från Högskolan Kristianstad, i ett pressmeddelande.

Inledningsvis kommer reningsverkens status att inventeras. Genom att sedan kombinera informationen om läkemedelskonsumtion med de kemiska analyserna hoppas forskarna kunna finna eventuella samband mellan konsumtion, befintlig reningsteknik och utsläpp i de olika regionerna.

– Man kommer därmed att kunna identifiera och prioritera var insatser bäst gör nytta. Vår huvudmålsättning är sedan att föreslå rekommendationer av åtgärder och konkreta färdplaner för investeringar i avancerad reningsteknik på utvalda regionala reningsverk, säger Ola Svahn, forskare vid Högskolan Kristianstad.

Projektet kommer också att erbjuda utbildningar inom avancerad reningsteknik för att beslutsfattare ska kunna investera i rätt reningsteknik utifrån de lokala behoven det kommande årtiondet.

– Projektet kommer att vara en central pusselbit i arbetet med att minska utsläppen av läkemedel till Östersjön. Morpheus är en del av ett flaggskeppsprojekt för hela Östersjöregionen med syfte att öka medvetenhet, ta fram ny kunskap och utbyta erfarenheter i regionen, säger Jenny Hedman, samordnare på Naturvårdsverket av arbetet med farliga ämnen inom EU:s Östersjöstrategi som var på plats i Gdansk när projektet startade. Naturvårdsverket har också under 2016 fått i uppdrag att utreda just förutsättningarna för användning av avancerad rening i syfte att avskilja läkemedelsrester och mikroplaster från svenskt avloppsvatten. (EW)

Du behöver ha ett abonnemang för att läsa hela texten

För att kunna läsa texten behöver du ha ett aktivt abonnemang på VA-tidskriften Cirkulation, och registrerat ett personligt inloggningskonto.

Läs mer om våra abonnemang

Har du redan ett inloggningskonto? Klicka här

Annons Wateraid