Det är dags att lyfta medvetandet om att VA-Sverige inte är vaccinerat mot gränsöverskridande brottslighet.
Jag skulle inte alls bli förvånad om det förekom även hos oss. Vi har ju ett stort investeringsbehov på 560 miljarder kronor till 2040 vilket såklart kan dra till sig oseriösa aktörer.« Orden är Pär Dalhielms och handlar om risken för korruption i VA-branschen.
När Cirkulation undersöker frågan om korruption pekar svaren åt lite olika håll.
Å ena sidan har de centrala organisationerna och instituten inte hört om några fall på VA-sidan. Vi hittar inte heller något tydligt fall i mediearkiven. Å andra sidan är både offentlig upphandling och bygg-/anläggningssektorn definierade som högriskområden för korruption.
När vi på redaktionen bestämde oss för att lyfta korruptionsfrågorna som en risk var det efter att siffror presenterats där Sverige faller i Transparency Internationals korruptionsindex. Samtidigt avslöjades en stor korruptionsaffär inom VA-området, inom EU. Samtidigt fick vi också meddelanden om uppsagda entreprenadkontrakt i närliggande branscher i Sverige, där myndigheter och en stor svensk entreprenör var inblandade.
VA-branschen behöver höja garden i de här frågorna. En svensk självbild skulle kunna vara att korruption är en fråga för Rumänien och inte för oss. Det var i Rumänien som EU-fallet om att organiserad brottslighet säkrat EU-finansierade VA-entreprenadskontrakt utspelade sig. Men det är Sverige som faller i korruptionsindex, om än från en hög nivå. Det är dags att lyfta medvetandet om att vi inte är vaccinerade mot gränsöverskridande brottslighet.
Läs även (endast för inloggade prenumeranter): Korruption en fråga för VA-branschen?