Sök
VA-aktuellt
Foto: Pixhill.com

Foto: Pixhill.com

Klart för stort bräckvattenverk på Gotland

Byggnadsnämnden för Region Gotland har gett klartecken till byggandet av ett bräckvattenverk i Kvarnåkerkershamn på sydvästra delen av Gotland. Vattenverket kommer ha en kapacitet att producera 312 kubikmeter dricksvatten per timme. Verket är enligt Region Gotland mycket viktigt för att säkra vattentillgången för inte bara södra ön, utan även norrut mot Visby.

Det handlar om ett bräckvattenverk där Östersjövatten först renas för att sedan blandas med grundvatten för att skapa ett dricksvatten. Verket byggs med en mycket pressad tidsplan och ska stå klart till sommaren 2019. Totalkostnaden beräknas till 215 miljoner kronor.

Dricksvattenproduktionen kommer att baseras på omvänd osmos. Verket blir det största i sitt slag i Sverige och kommer att ge en maxproduktion av dricksvatten om 312 kubikmeter per timme. Det färdiga dricksvattnet kommer att mineraliseras och blandas med grundvatten, innan det blir ett färdigt dricksvattnen att levereras till kunderna.

”Kvarnåkershamnsverket möjliggör ett mindre uttag av grundvatten, vilket är av stor vikt för att uppnå en hållbar dricksvattenförsörjning på Gotland, skriver Region Gotland i ett pressmeddelande.”

Region Gotland genomför projektet genom partnering med Nybergs Entreprenad AB. (EW)

Publicerad 2017-11-13 08:39

Uppdaterad 2017-11-13 08:42

Annons:
VAK 2018