Annons Kamstrup 2024

FOTO: Pixhill.com

Kampanj mot flaskvatten i Västerbotten

VA-aktuellt

Hållbarhetsveckan SEE i Västerbotten vill lyfta vattnet som ekosystemtjänst. Det görs genom att utmana invånarna att konsumera mindre mängder buteljerat vatten.

SEE-veckan är en hållbarhetsvecka som arrangerats i Västerbotten sedan 2009. Bakom veckan står bland annat Region Västerbotten och länsstyrelsen. Nu vill de minska inköpen av buteljerat vatten.

– Vi vill peka på hur onödigt det är att släpa hem vatten på flaska när det vatten som kommer ur våra kranar ofta är av bättre kvalitet och 1000 gånger mer miljövänligt, säger Kristin Olsson, projektkoordinator på mässan Nolia för hållbarhetsveckan i Västerbotten, i ett pressmeddelande.

I pressmeddelandet pekar arrangörerna på att det i Sverige konsumeras 680 miljoner liter läsk och vatten på burk eller flaska per år, enligt Sveriges Bryggerier. Det bidrar till 117 000 ton koldioxidutsläpp årligen. Bland annat ger transport av 1 liter förpackat vatten upphov till mer än 1000 gånger större koldioxidutsläpp jämfört med samma mängd kranvatten. Samtidigt har Norr- och Västerbotten några av landets bästa vattentäkter med hög kvalitet och smak.

– Vi har en väldigt hög vattenkvalitet som ofta överstiger mineralvattnens, som kan ha för höga halter av vissa mineraler och inte skulle godkännas som kranvatten. Det är dessutom färskt – inte förvarat i veckor eller månader, kommenterar Simone Andersson, informatör på UMEVA, som levererar vatten till över 90 000 personer i Umeå kommun.

För att sätta det buteljerade vattnet i fokus utmanas medborgarna i Norr- och Västerbotten att under hållbarhetsveckan SEE, 14-20 september, dra ner på sina inköp av buteljerat vatten.

Bland representanterna i ledningsgruppen för SEE finns bland annat Länsstyrelsen i Västerbotten. De vill lyfta vatten som en ekosystemtjänst*.

– Det är viktigt att få fler att förstå dricksvattnets betydelse, både ur miljö- och hälsosynpunkt. Dessutom är rent och gott dricksvatten en förmån som vi nästan tar för givet, men vatten är en så kallad ekosystemtjänst som skulle kosta samhället stora summor om det inte var drickbart, säger Eva Mikaelsson, enhetschef på miljöanalysenheten vid Länsstyrelsen i Västerbotten. (EW)

Du behöver ha ett abonnemang för att läsa hela texten

För att kunna läsa texten behöver du ha ett aktivt abonnemang på VA-tidskriften Cirkulation, och registrerat ett personligt inloggningskonto.

Läs mer om våra abonnemang

Har du redan ett inloggningskonto? Klicka här

Annons Wateraid