Annons Kamstrup 2024

Efter många år av diskussioner och arbeten har abonnenterna i Olofström nu tillgång till nytt grundvattenbaserat dricksvatten från Bromölla. Invigning skedde nyårsafton av KS-ordförandena Jenny Önnevik (Bromölla) och Sara Rudolfsson (Olofström).

Invigning av nytt dricksvatten till Olofström

Cirkulation 1/17

Under nyårsaftonens förmiddag genomfördes officiell invigning av nytt dricksvatten till de boende i Olofström med omnejd. Med dricksvattenförsörjning ifrån Bromölla kommun och med reservvatten i form av eget grundvatten har Olofström nu bättre säkerhet i dricksvattenförsörjningen än tidigare.

Text/Jan Andersson

Officianter vid tillställningen för invigningen invid Folkets hus i Olofström, vilken lockat åtskilliga besökare, var Sara Rudolfsson och Jenny Önnevik, båda i egenskap av roller som kommunstyrelsens ordförande från vardera kommuner. Båda hyllade samarbetet kommunerna emellan, båda ser fram emot utökat sådant. En uppsluppet trevlig sammankomst som fick mig att fundera på om manliga kolleger klarat av att göra detta lika elegant?

– Det känns naturligtvis väldigt roligt att efter cirka tio års arbete nu se att projektet landat lyckligt, säger Anders Johnsson, projektansvarig, Bromölla Energi & Vatten AB.

Cirkulation har tidigare berättat om samarbetet emellan berörda kommuner (se Cirkulation 6/16). Då var fokus på anläggning av ny vattenledning mellan Bromölla och Olofström. En kort resumé följer här:

Den nyanlagda vattenledningen mellan Bromölla och Olofström i PE-material är totalt cirka 23 km lång och med en diameter på 355 millimeter upp till Näsum och för fortsättningen till Olofström något mindre, 315 millimeter. Vid Näsum har det byggts en tryckstegringsstation. Till sin huvuddel är ledningen markförlagd i den gamla järnvägsbanvallen mellan Olofström och Sölvesborg. Vi nämnde då även sabotage mot ledningen i form av borrhål i ledningen, vilken dessbättre upptäcktes i tid.

För att klara utökade leveranser till Olofström krävdes ombyggnad av vattenverket i Bromölla.

– Fyra nya brunnar borrades i grundvattenmagasinet och vi har nu utökat kapaciteten från Bromölla vattenverk från tidigare cirka 3 000 kubikmeter per dygn till framöver cirka 8 000 kubikmeter per dygn, berättar Anders Johnsson.

Ombyggnaden av vattenverket i Bromölla har omfattat betydligt mera än bara kapacitetshöjning. Samtliga lokaler, inklusive tillbyggnad för tre nya sandfilter, har getts mera hygienisk och lättstädad utformning i form av till exempel kakelbelagda väggar. Annan hygienisk säkerhet har också förstärkts genom införande av fysisk sluss före inträde till vattenverkat ifråga. Vidare kommer vattenverkets fysiska säkerhet att höjas genom nya och bättre stängsel runt anläggningen, nya larm runt dörrar samt rörelsedetektorer inom anläggningen. Anläggningen är lokaliserad inom centralorten och för att skydda grannfastigheter från eventuell lukt, till exempel svavelväte, har installerats ett kolfilter till ventilationssystemets frånluft.

Annons Alnarp Cleanwater Alnarp Cleanwater

Upphandlingen av om- och tillbyggnad av vattenverket genomfördes i form av så kallad partneringupphandling. Projektledare Anders Johnsson är hittills väldigt nöjd med det.

– Det har varit väldigt bra att som beställare varit med på hela resan och kunnat påverka utförandet av entreprenaden och eventuella förändringar, menar Anders Johnsson. Bra också att som beställare kunnat vara med att nära påverka i sak alla för- och nackdelar inför eventuella projektförändringar och framför allt slippa diskussioner om ändrings- och tilläggsarbeten, vilka annars alltid tycks följa vid exempelvis upphandling av totalentreprenader, fastslår Anders Johnsson.

Med tanke på hur bra kvalitet grundvattnet från Bromölla har, krävs inte särskilt mycket för trygg leverans. Processen vid vattenverket är därför förhållandevis enkel; Inledande luftning för oxidation av järn och mangan, efterföljande filtrering i sandfilter och därefter, som slutsteg, UV-strålning av utgående dricksvatten. Ytterligare UV-behandling, installerade vid pump- och tryckstegringsanläggningar vid dricksvattendistributionen till byarna Axeleltorp och Näsum, sker som extra säkerhet inför distribution av dricksvatten till dessa delområden.

– Vi har förhållandevis långa transportsträckor från Bromölla till delområdena Axeltorp och Näs­um, varför vi av säkerhetsskäl valde extra UV-filter vid våra anläggningar där inför distribution till dessa våra abonnenter, förklarar Anders Johnsson.

I Olofström har arbeten i vattenverkat genomförts för minskad hårdhet hos dricksvattnet till kunderna inom aktuellt distributionsområde. Bland annat genom installation av ny membrananläggning för detta ändamål. Den senare blev något försenad, sannolikt därför att behovet från till exempel Gotland var större. Alla ställde såklart upp på sådan fördröjning beroende på dåvarande situation. Nu är dock ny membrananläggning installerad och provkörning pågår.

– Vi arbetar just nu med att anpassa nya membrananläggningen till nya flöden, berättar Jörgen Svensson, drifttekniker, vattenverket Olofström. Självklart tar det tid att få processen att fungera optimalt och just nu jobbar vi med belastningen på det patronfilter som ska skydda membranfiltren från i sammanhanget »större« partiklar, berättar Jörgen Svensson.

Membranfiltreringen av delström från vattnet ifrån Bromölla är bara en av flera åtgärder för att minska hårdheten i det nya vattnet till olofströmsborna. En annan är utspädning av vattnet ifrån Bromölla med mjukare vatten från Olofströms grundvattentäkt. Dricksvattnet till Olofströmsborna som framöver levereras är således en slags cocktail utifrån Olofströms grundvatten, filtrerad delström av vatten ifrån Bromölla samt originalkvalitet från Bromölla. Genom dessa åtgärder blir skillnaden i hårdhet mellan det nya dricksvattnet och det ytvatten abonnenterna i Olofström sedan länge är vana vid inte lika stor som annars varit ­fallet.

Annons Wateraid