Annons Kamstrup 2024

FOTO: Tomas Carlsson

Inga tarmbakterier förekom i Lidköpings vatten

VA-aktuellt

Efter en veckas provtagningar kan Lidköpings VA-chef Pernilla Bratt konstatera att några E.coli-bakterier (tarmbakterier) inte har förekommit i Lidköpings dricksvatten. Det som kunnat mätas är att dricksvatten från sex provpunkter vid ordinarie provtagningar tisdagen den 21 augusti innehöll koliforma bakterier.

– Vi fick provsvar via sms direkt från labbet på onsdagskvällen. Eftersom det var under första dygnet från provtagningen larmade de för både E.coli och koliforma bakterier, säger Pernilla Bratt till Cirkulation.

När proverna analyserats färdigt, vilket tar ett par dygn, visade svaren enbart på koliforma bakterier.

– I min värld handlar det här inte om någon avloppspåverkan på dricksvattnet. Vi har inte hittat någon E.coli i några prover och från och med onsdag kväll den 22 augusti är alla prover helt rena, säger Pernilla Bratt.

Pernilla Bratt är nöjd med hur kommunikation och krisplan har fungerat.

– Vi hade sedan tidigare förberett kokningsföreskrifter och när vi gick ut med VMA mindre än en och en halv timme efter att vi fått de preliminära provsvaren så var hemsidan redan uppdaterad med information på sju språk, berättar hon.

Nu fortsätter Lidköpings kommun med utredningsarbetet.

– Vi fortsätter med provtagning och med att till exempel analysera flödesriktningarna i ledningsnätet i samband med problemen. Ett eventuellt provtagningsfel är svårt att kontrollera i efterhand men där får vi också söka få ännu bättre kontroll, det är naturligtvis också en möjlig felorsak, säger Pernilla Bratt.

Sammantaget har Lidköpings kommun fått mycket positiv kritik för sin information och transparens i samband med händelsen.

Enligt smittskyddsläkaren inom Västra Götaland finns heller inga indikationer på ökade antal magsjuka i området. (EW)

Koliforma bakterier

Närvaro av koliformer betyder inte med nödvändighet att vattnet eller livsmedlet är fekalt förorenat eftersom det finns koliformer som kan leva utanför människans tarm. Därför brukar man vid ett positivt svar på en koliformanalys i ett andra steg undersöka om de koliformer man funnit verkligen kommer från avföring genom att specifikt analysera efter tarmbakterien Escheriʹchia coʹli (E.coli). Den kan växa endast i tarmen hos människa och djur. Om denna bakterie kan påvisas anses förekomst av fekal förorening bevisad. (Nationalencyclopedien).

Du behöver ha ett abonnemang för att läsa hela texten

För att kunna läsa texten behöver du ha ett aktivt abonnemang på VA-tidskriften Cirkulation, och registrerat ett personligt inloggningskonto.

Läs mer om våra abonnemang

Har du redan ett inloggningskonto? Klicka här

Annons Wateraid