Annons Kamstrup 2024

Marina Andersson under sin redovisning om rening av industriavloppsvatten.

Hög nivå på årets VA-studenter

Cirkulation 5/16

I juni var det examensdags för 18 nya Miljö- och VA-tekniker vid yrkeshögskolan i Ludvika. Över hälften hade klart med arbete redan innan utbildningen var klar.

Text/Erik Winnfors Wannberg

Det var hög nivå när de nya Miljö- och VA-teknikerna redovisade sina examensarbeten efter två års utbildning. Spännvidden på ämnena var stor eller vad sägs om »Beslutsunderlag för nybyggnation av ARV«, »Förbättring av fosforrening i markbäddar«, »Rening av industriavloppsvatten«, »Flödesmätning i syfte att finna läckor på ledningsnätet«, eller »Kartläggning av beredningsprocesser av dricksvatten i ett HACCP-perspektiv«.

Eleverna är väl förberedda och det känns att de två åren gett bra grundkunskaper inom området. Redovisningarna är säkra och eleverna är långt ifrån svarslösa under frågestunderna efter föredragen. I åhörarskaran finns inte bara de andra eleverna utan även handledare och samarbetspartners till utbildningen från flera olika kommuner, konsulter och industrier. På plats för att gratulera är också Svenskt Vattens utbildningsansvarige Ulrika Engvall.

– Jag är riktigt stolt över gruppen, de har en mycket hög nivå. Jag är också glad över att vi har ett så fantastiskt samarbete med branschen, säger Kristina Beyerl Karlsson, utbildningsledare vid Västerbergslagens Utbildningscenter, VBU.

YH-utbildningen Miljö och VA-teknik är en två-årig distansutbildning. Deltagarna kommer från hela Sverige. De är på plats i Ludvika cirka en vecka per månad under hela utbildningen. De gemensamma utbildningstillfällena hålls vid Högbergsskolan där det bedrivs såväl gymnasie- som vuxen- och YH-utbildning. Årets examenskull är på 18 elever, ytterligare två har varit med men har varit tvungna att avbryta utbildningen.

Utbildningen ger kompetens för att arbeta som drifttekniker inom VA-sektorn men också för att kunna arbeta med till exempel uppströmsarbete.

Bakgrunden på de som går Miljö och VA-teknik är väldigt blandad. Här finns bland annat tidigare försäljare, undersköterskor och tekniker av olika slag. Kristina Beyerl Karlsson ser fördelar med utbildningsformen.

– Vi vinner på att vi är en distansutbildning. Fördelen är att konkurrensen om Lia-platser blir mindre, berättar hon.

Precis som i andra yrkeshögskoleutbildningar är Lärande i arbete, Lia, en viktig bit i utbildningen. Teori varvas med praktik och en stor del av tiden vid utbildningen används ute på någon arbetsplats. För det teoretiska lärarandet vid utbildningen står till stor del konsulter inom VA-området. Kristina Beyerl Karlsson har som gammal kemi- och biologilärare också en del egen undervisning. För det praktiska har naturligtvis handledarna vid arbetsplatserna en viktig roll.

Annons Alnarp Cleanwater Alnarp Cleanwater

I och med att de sökande till utbildningen är spridda över landet blir inte trycket alltför högt på det närliggande området. Samtidigt finns ett engagemang från kommuner och industri i bygden. Representanter från Ludvika, Smedjebackens och Hedemora kommuner sitter i ledningsgruppen för utbildningen tillsammans med ABB som har en stor enhet inom kraftområdet i Ludvika och branschorganisationen Svenskt Vatten. Engagemanget från branschen är viktig, där byggs också värdefulla kontakter upp. Elva av de 18 eleverna hade jobb klara redan innan de lämnade skolan.

Tidigare undersköterskan Jessica Wahlquist vill nu efter avklarad utbildning gärna bli miljösamordnare.

– Jag har hållt på med det på praktikerna och vill gärna jobba med det, säger Jessica Wahlquist som praktiserat på ABB.

Hennes examensarbete handlade om uppströmsarbete: Olja i fri fas vid ABB:s oljeberedningscentral.

– Jag ville göra något annat efter 14 år i vården och läste först in gymnasiet under fyra terminer, berättar Jessica Wahlquist.

Hon har inte fått något jobb än när vi träffas vid examen i början av juni men hon har flera ansökningar ute och ser positivt på framtiden. Hon bor i Ludvika och vill inte flytta med familjen men är beredd på att hon kanske måste börja pendla.

En annan av de nybakade miljö- och VA-teknikerna är Peter Eriksson från Motala. Han jobbade tidigare som eldriftledare vid Trafikverket men jobbet försvann i samband med en omorganisation.

– Jag ville testa vatten- och miljöutbildningen, jag är intresserad av den här arbetsmarknaden, säger Peter Eriksson.

Peter Eriksson hade också ett examensarbete inom området uppströmsarbete; Identifiering av verksamheter. Han har praktiserat under tre Lia-perioder på Motala kommun under utbildningen och fick jobb på kommunen redan innan utbildningen var klar.

– Jag har fått jobb som drifttekniker på reningsverket där jag tar över efter en som går i pension, säger Peter Eriksson och berättar att han ska sköta driften av tre mindre reningsverk plus ett antal pumpstationer.

Examensdagen är på en fredag och han börjar nya jobbet direkt efter helgen.

– Jag är supernöjd. Det är tack vare utbildningen som jag får jobbet, det är en stor merit att ha den här utbildningen, säger Peter Eriksson.

I februari 2016 startade en ny grupp miljö- och VA-tekniker sin utbildning vid VBU. Intresset för den två-åriga utbildningen är stort. I år fanns det 120 sökanden till de 24 platser som erbjöds. Nu är VBU i startgroparna för att skicka in nästa ansökan till Myndigheten för yrkeshögskolan, för att kunna starta nästa omgång på vårvintern 2017.

Annons Wateraid