Annons Kamstrup 2024

Amelia Morrey Strömberg.

Fin start för Utvecklingscentrum

Cirkulation 1/15

Utvecklingscentrum för vatten är igång i Norrtälje. En viktig del är »Demotest ­Skärgården« med en fast utställning för små VA-lösningar och en öppen testanläggning för innovativa lösningar men här finns också universitetsutbildningar inom VA-området och en årlig konferens.

Text/Erik Winnfors Wannberg

Behov skapar idéer och lösningar. Att Utvecklingscentrum för vatten uppstår i Norrtälje kommun är kanske inte så märkligt. Kommunen har landets högsta andel av enskilda avlopp. I kommunen finns 11 000 öar, 57 000 invånare och över 30 000 enskilda VA-lösningar.

Med de förutsättningarna på plats behövs också en kunnig och envis pådrivare. Amelia Morrey Strömberg är praktiker från början med en bakgrund som VA-ingenjör i Gävle. Sedan år 2006 har hon varit VA-utvecklare i Norrtälje kommun och sedan i fjol verksamhetsansvarig på heltid för utvecklingscentrum. Amelia tar emot i de nya lokalerna för Utvecklingscentrum för vatten, i utkanten av Campus Roslagen.

Amelia Morrey Strömberg berättar att det funnits en omfattande problematik med omvandlingsområden i Norrtälje men att problemen också ger stor potential för lösningar.

– Det gör det till en väldigt dynamisk plats för VA-lösningar. Vi har fler turister här än vad Gotland har, berättar hon.

Behov skapar idéer och lösningar. Därför föddes de här idéerna i Norrtälje.

– Vi har alla typer av vattenproblem som finns med våra 11 000 öar, dåliga infiltrationsförutsättningar och så vidare. Vi behöver utveckla lösningar, säger Amelia.

Norrtälje fick för flera år sedan finansiering av Stockholms läns landsting för att bilda ett nätverk för att tillsammans med andra kommuner för att öka kunskapen om omvandlingsområden.  Det fanns ett stort behov av att koppla ihop olika kompetenser runt vatten. Det ledde till en mängd idéer för Utvecklingscentrum för vatten, varav några nu blivit verklighet.

– Nu har vi igång en utställning för enskild VA för hus, båt och gemensamhetsanläggningar. En nationell utställning kommer också att skapas virtuellt, berättar Amelia.

Hon visar runt i de rymliga lokalerna där det för närvarande är tio leverantörer som nappat på att ha fasta utställningar som kan besökas hela året under samlingsnamnet Vattenexpo.

– Det är viktigt att folk som ska köpa en anläggning kan komma och titta. Vi ska inte sälja något utan bara visa möjligheter, säger Amelia.

Annons Alnarp Cleanwater Alnarp Cleanwater

Än så länge får den intresserade ta sig till lokalerna för att titta men en utvecklingsmöjlighet är att komplettera med en trailer och åka runt med. Möjligheterna finns dels därför att den lokala efterfrågan i Norrtälje är så stor men det finns också en granne där intresset är minst lika stort. Den närmaste staden från Norrtälje är Mariehamn och kontakten med ålänningarna är omfattande, även från Åbo på finska fastlandet är intresset stort.

I utställningen finns minireningsverk, slutna tankar, förbränningstoaletter, tre olika vakuumtoa-varianter och flera BDT-lösningar, bland annat en flytbrygga för tömning av båtavlopp. Det är inte enbart avlopp i utställningen utan även en del dricksvattenfilter finns representerade.

I september 2014 arrangerades en första Vattenlördag med visningar, föreläsningar och lite kultur. 300 intresserade personer dök upp så visst är behoven stora. Inför 2015 är fyra nya Vattenlördag inplanerade.

Men en enskild utställning gör inget vattencentrum. Ett andra ben är Utbildningscentrum. För närvarande har Kungliga Tekniska Högskolan, KTH, förlagt en grundvattenutbildning till Campus Roslagen; Dricksvattenteknik – från grundvatten till hälsosamt kranvatten. Det är en sommarkurs på grundnivå. Tillsammans med KTH utvecklas också en kurs riktad mot konsulter, kommuner och andra yrkesverksamma. Även Luleå Tekniska universitet, LTU, har en kurs i Norrtälje. Det är en dagvattenutbildning på distans där träffarna sker i Norrtälje. Ytterligare ett utbildningssamarbete finns, tillsammans med VA-Guiden om en juridikkurs.

Utvecklingscentrum för vatten finns med i ett antal strategiska projekt med extern finansiering, ibland som deltagare, ibland som projektledare. Demotest skärgården med utställningen som drivs tillsammans med Slussen Biz, är ett sådant projekt. I den inledande förstudien för projektet ingick SP, MBW, JTI, Urban Water, IVL, Ecoloop, Swerea/ Kimab samt Slussen.biz. Den andra delen i Demotest Skärgården är en testanläggning där företag har en möjlighet att utveckla och kvalitetssäkra sina produkter.

Ett annat strategiskt projekt är till exempel det tre-årigt projektet tillsammans med Sveriges Veterinärmedicinska Anstalt, SVA, om smittspridning i vatten från och till djur.

– Vi har hand om den delen som handlar om vattenskyddsområden, berättar Amelia.

Huvudman för projektet är MSB.

Det fjärde benet som är igång hos Utvecklingscentrum för vatten är konferensen Inspiration Vatten, som är tänkt att rulla i en årscykel med en viss förskjutning så att årstiden för konferensen växlar. Nästa Inspiration Vatten arrangeras hösten 2015 och har temat Vatten och hälsa. Den är i huvudsak riktad till yrkesverksamma inom vattenområdet.

Utvecklingscentrum för vatten är ingen vinstdrivande verksamhet. Idag drivs den inom det kommunala bolag Campus Roslagen.

– Vattenexpo kommer att knoppas av nu när det är igång och bli en hyresgäst, säger Amelia. Målet är sedan att Utvecklingscentrum för vatten ganska snart ska bli en juridiskt självständig organisation, kanske i stiftelseform, med både nationellt arbete och en lokal förankring för att skapa lösningar åt Norrtälje kommuns VA-problem. Behov skapar idéer och lösningar.

————

Campus Roslagen är Norrtälje kommuns helägda utvecklingsbolag som driver ett utbildnings- och företagsområde som bland annat ska stimulera ett nära samarbete mellan näringsliv, studenter och utbildare. 350 – 400 studenter bor i området där bland annat Handelshögskolan, Högskolan i Gävle och Karlstads Universitet har utbildningar.

Annons Wateraid