Annons Endress+Hauser Endress+Hauser

SMI

Cryptosporidium ger hälsoproblem efter 12 år

VA-aktuellt

Efter cryptosporidium-utbrottet i Östersund 2010 så har förekomsten av kroniska tarmsjukdomar ökat. Det visar ny forskning.

Under utbrottet av parasiten Cryptosporidium i Östersunds dricksvatten 2010 fick nära häften av stadens invånare magsjuka. En kokningsrekomendation rådde under flera månader. Nu visar forskning att förekomsten av kroniska, inflammatoriska tarmsjukdomar har ökat i Jämtland Härjedalen efter utbrottet av Cryptosporidium.
– Crohns sjukdom och ulcerös kolit är så kallade inflammatoriska tarmsjukdomar som framför allt drabbar yngre vuxna i arbetsför ålder. Mikroskopisk kolit däremot är en tarmsjukdom som framför allt drabbar äldre. Vid alla dessa tillstånd påverkas tarmslemhinnan, vilket i sin tur leder till diarréer, förklarar Marije Boks, distriktsläkare i Hede och doktorand vid Umeå universitet, i ett pressmeddelande. Hon forskar på långtidseffekterna av Cryptosporidium-utbrottet.

Du behöver ha ett abonnemang för att läsa hela texten

För att kunna läsa texten behöver du ha ett aktivt abonnemang på VA-tidskriften Cirkulation, och registrerat ett personligt inloggningskonto.

Läs mer om våra abonnemang

Har du redan ett inloggningskonto? Klicka här

Annons Wateraid