Annons Kamstrup 2024

Tölöviken i centrala Helsingfors. FOTO: Pixhill.com

Bottensediment renas med elektrokinetik

VA-aktuellt

Havsbotten i Tölöviken i centrala Helsingfors ska renas med en elektrokenetisk metod som tidigare använts för marksanering. Den finska tekniken ska nu testas mot övergödning under ett år samtidigt som skadliga ämnen ska brytas ned.

En teknik som bygger på elektrokinetisk oxidation installeras i Tölöviken i centrala Helsingfors. Syftet är att undersöka möjlighterna att stimulera en snabbare nedbrytning av oljeföroreningar och organiska skadeämnen som PAH-föroreningar i sedimenten. Samtidigt ska förbrukningen av näringsämnen i sedimenten kunna ökas.

Nya metoder för återställning av förorenade sediment har inte i större utsträckning testats i Finland. Ifall det här testet lyckas kan metoden ha användningspotential även på andra håll, säger forskningsledaren Kirsten Jørgensen, vid Finlands Miljöcentral.

Elektroder på havsbotten bildar en elektrisk puls. Området på havsbottnen ska då fungera som en kondensator där laddning lagras. Resultatet ska bli att starkt reaktiva molekyler bildas som bidrar till nedbrytningen av de oönskade ämnena i den mycket förorenade havsbotten. Metoden uppges vara mycket energieffektiv.

Bakom tekniken står finska Eko Harden Technologies Oy. De har patenterat tekniken som de kallar Ekogrid.

– Metoden har använts för markområden och med dess hjälp har man kunnat återställa förorenade platser. På platsen som behandlas producerar anordningen ett svagt elektriskt fält och man har fastställt att det accelererar nedbrytningen av skadeämnen i markgrunden. Nu är syftet att utreda hur metoden fungerar i en vattenmiljö, berättar Iisak Lusua från Eko Harden Technologies Oy.

Undersökningens aktiva fältperiod ska pågå i cirka ett år. Tre forskningsflottar förankras för perioden i Tölöviken.

Undersökning genomförs som ett samarbete mellan två olika projekt och Helsingfors stad, Finlands miljöcentral, Helen Ab, Eko Harden Technologies Oy och Lamor Corporation Ab deltar i den. Projekten får finansiering av Tekes och EU och stöd av samarbetspartnern Lip-Lap Laituri Oy. Forskningsprojektet är även ett åtagandeprojekt för Stiftelsen för ett levande Östersjön (BSAG) samt Östersjöutmaningen. (EW)

Du behöver ha ett abonnemang för att läsa hela texten

För att kunna läsa texten behöver du ha ett aktivt abonnemang på VA-tidskriften Cirkulation, och registrerat ett personligt inloggningskonto.

Läs mer om våra abonnemang

Har du redan ett inloggningskonto? Klicka här

Annons Wateraid