Annons Kamstrup 2024

Inom bland annat jordgubbsodling har tolylfluanid använts mot svamp. FOTO: Pixhill.com

Bekämpningsmedel ger Danmark vattenproblem

VA-aktuellt

Ännu en kemikalie från bekämpningsmedel har hittats i danska råvattentäkter och vid vattenverk. DMS, N,N-dimethylsulfamid, är en nedbrytningsprodukt från svampmedlet tolylfluanid som försvann från den danska marknaden 2007.

Nyupptäckta rester från bekämpningsmedel skapar oro i Danmark. Hovestadsområdets Forsyningsselskab, Hofor, har utfört vattentesterna. Vid två av regionens 14 vattenverk hittades  DMS i så höga koncentrationer att vattenverken stängdes i början av maj. De två vattenverken, i Dragør och Hvidovre, tillhör regionens mindre och vattenverket i Dragør har öppnats igen efter att föroreningen identifierats i en enskild brunn som nu stängts av.

Spår av DMS i lägre koncentrationer, under gränsvärdena, hittades vid flera av regionens vattenverk.

– Vattensällskapen kämpar en våldsam kamp för att hålla rester av tillåtna och förbjudna pesticider borta från dricksvattnet. Det är på tiden att politikerna uppfyller danskarnas önskan om rent pesticidfritt dricksvatten och skapar ett skydd en gång för alla, säger branschorganisationen Danva:s vd Carl-Emil Larsen i en kommentar.

Danska motsvarigheten till Naturvårdsverket, Miljøstyrelsen, har reagerat snabbt på de nya fynden och har meddelat att DMS ska införas i det obligatoriska provtagningsprogrammet redan 1 juli 2018.

Hofor har också begärt en utredning om ämnets hälsoeffekter.

Miljøstyrelsen har satt igång en screeningundersökning av tolylfluanid och DMS i grundvatten för att få en bättre överblick över problemets omfattning. Resultaten ska vara klara under första halvåret av 2019.

Så sent som i mars 2018 upptäcktes en annan ovälkommen rest av bekämpningsmedel i danska grundvatten, kloridazon.

År 2007 uppmanade Europeiska kommissionen till försiktighet beträffande användandet av tolylfluanid då det upptäckts att metaboliten N,N-dimetylsulfamid (DMS), vid närvaro av ozon som ofta används vid dricksvattensrening, kan omvandlas till N-nitrosodimetylamin (NDMA) som är skadlig för hälsan (EG 2007/322). Flera länder, däribland Sverige, stoppade då bruket av tolylfluanid. Ämnet har därefter förbjudits som växtskyddsmedel i EU från 2010 (EU 15/2010). Riktvärden för svenska ytvatten är 0,2 μg/l.

Tyska myndigheter rapporterade 2012 om fynd av DMS i såväl yt- som i grundvatten. Tolylfluanid mäts regelbundet i svenska grundvatten, ytvatten och dricksvatten inom den regionala miljöövervakningen men har enligt en screening som Naturvårdsverket publicerade 2014 aldrig detekterats inom detta program.

Läs mer:

Kloridazon förorenar danska vattentäkter

Du behöver ha ett abonnemang för att läsa hela texten

För att kunna läsa texten behöver du ha ett aktivt abonnemang på VA-tidskriften Cirkulation, och registrerat ett personligt inloggningskonto.

Läs mer om våra abonnemang

Har du redan ett inloggningskonto? Klicka här

Annons Wateraid