Sök
VA-aktuellt
Foto: Pixhill.com

Foto: Pixhill.com

Askersund säger nej

Askersunds kommun säger nu definitivt nej till att gå med i bolaget Vätternvatten. Tidigare har även Lindesberg och Nora hoppat av projektet.

Kommunsstyrelsen i Askersund beslutade på tisdagen 12 september att inte gå in i det nya bolaget Vätternvatten AB. Det innebär att de kvarvarande kommunerna i projektet; Hallsberg, Kumla, Laxå, Lekeberg och Örebro, får nya förutsättningar.

– Vi får arbeta om bolagsordningen och skicka ut igen. Sedan får vi hålla på så tills alla är med, säger Peder Eriksson, enhetschef för vatten vid länsstyrelsen till Cirkulation.

Förslaget till att bilda ett gemensamt bolag för åtta kommuner; Askersund, Hallsberg, Kumla, Laxå, Lekeberg, Lindesberg, Nora och Örebro, gick ut i våras. Arbetet med att utreda och planera en fyra mil lång bergstunnel, ett vattenverk i Hallsberg och vidare ledningsdragning bedöms ha gått så långt att ett gemensamt bolag krävs för att kunna fortsätta arbetet.

De fem kvarvarande kommunerna har hittills varit positiva till förslaget men måste nu ta ställning till det något krympta bolaget.

Förslaget har utretts i nio års tid. Ett förslag till gemensamt vattenverk i Hallsberg presenterades i våras för de ansvariga av Sweco. När det gäller tunneldragning har det framförallt varit en hel del arbete med att se till att dragningen inte krockar med gruvdriften i Zinkgruvan. Bergets kvalitet är i övrigt lämplig för att driva tunneln igenom, enligt utredningarna. (EW)

Publicerad 2017-09-13 11:17

Uppdaterad 2017-09-13 11:19

Annons:
Nordkalk