Annons Kamstrup 2024

Magdalena Thorsbrink, statsgeolog SGU. FOTO: Ida Thorsbrink

Allt vanligare med låga grundvattennivåer

Cirkulation 5/16

Grundvattennivåerna i framförallt sydöstra Sverige har som bekant generellt varit mycket låga i år. Värst har det varit på Öland och Gotland men de låga nivåerna visar sig i ett stort område.

Text/Erik Winnfors Wannberg

Det är låga grundvattennivåer i stora delar av landet. I Kalmar län hade samtliga nio kommuner infört bevattningsförbud i slutet av juli. SGU:s rapport över grundvattennivåer i slutet av juli visade på nivåer under de normala i stora vattenmagasin, i ett brett band från Gästrikland utefter östkusten ner till Blekingekusten. Magdalena Thorsbrink är statsgeolog och grundvattenexpert på Sveriges Geologiska Undersökning, SGU.

Är årets låga grundvattennivåer något vi får vänja oss vid framöver?

– Ja, det blir ett vanligare fenomen. De klimatscenarier som är gjorda visar på att det är det här som kommer att hända i framtiden.

Vad kan samhället göra för att förbättra läget?

– Vi kan ju inte göra så att det kommer mera regn, vi kan inte styra när regnet kommer men vi kan planera så att vi har tillräckliga vattenresurser så att vi är förberedda även under perioder med mindre grundvattenbildning. Det gäller att vi tar vara på kunskapen som de här klimatscenarierna visar på och planerar och tar höjd för det i vattenplaneringen.

På Öland och Gotland har man diskuterat gamla utdikningar som gör att vattnet försvinner, finns det gamla synder som man kan rätta till?

– Jag skulle inte vilja kalla det för gamla synder, då man ju utdikade utifrån förhållanden som rådde då; hur vattenbehov såg ut och hur man bodde. Då räckte det till men när vi nu behöver mera vatten som det ser ut idag och framåt, i alla fall i vissa bebyggda områden, så kan det vara en nackdel att det är så hårt utdikat som det är. Det leder ju till att man tar bort vatten från landskapet men där måste man göra en översyn i såna fall och tänka igenom ifall det går att förändra på något sätt.

Annons Abonnemangspaket Abonnemangspaket

Vi går ganska snabbt nu mot fler bräckvattenverk för vattenförsörjningen på Öland och Gotland, hur ser du på den utvecklingen?

– Som jag har förstått det så tänker man saltvattenslösningarna som ett komplement till de grundvattentäkter man redan har. De ska i första hand inte  ersätta de grundvattentäkter de redan har utan komplettera när det inte räcker till. Det måste de göra eftersom vatten måste vi ha. Jag tror att det i vissa delar kan vara ett nödvändigt komplement men det ska naturligtvis inte innebära att man inte skyddar de grundvattentäkter som man redan har. Man får heller inte glömma bort att skydda områden där vi i framtiden kan etablera värdefulla vattentäkter.

SGU ska göra nya grundvattenundersökningar på Öland med Tem-teknik från heli­kopter, vilka är förhoppningarna?

– Vi har förhoppningar att hitta områden där geologin är sådan att det finns utrymme för grundvatten att lagras i marken. Där skulle det kunna finnas reservoarer både för idag och i framtiden när man har ännu större behov.

Är Gotland, där ni mätt tidigare, helt ut­tömt på möjligheter nu?

– Jag skulle inte säga att det är uttömt på möjligheter. De håller just nu på att etablera en ny vattentäkt på Fårö och det har varit utifrån de här Sky-tem-mätningarna. Vi hade en aning om att det skulle kunna finnas möjligheter i det område och då gav Tem extra stöd åt den uppfattningen och nu provpumpar man på nordöstra Fårö. Det har mäts ytterligare områden på Gotland under fjolåret men de mätningarna har vi inte bearbetat färdigt än men vi hoppas kunna hitta fler bra områden.

Hur ser det ut på fastlandet. Vad förväntar ni er för påfyllnad där?

– Den nergång som är just nu kommer säkert att återhämta sig. Vi har periodiska upp- och nergångar. Vad klimatscenarierna visar på är att det kan hända oftare i framtiden och att vi kan få en minskad grundvattentillgång i sydöstra Sverige. Bland annat beror det på att avdunstningen ökar.

Annons Wateraid