Annons Kamstrup 2024

Charlotte Edberger Jangdin, ordf tekniska nämnden, Hanna Dufva tf förvaltningschef, Leif Rehnberg, verksamhetschef VA. FOTO: Erik Winnfors Wannberg

1200 kubikmeter sparade i Örebro

VA-aktuellt

Örebroarnas vattenförbrukning har minskat med 1 200 kubikmeter per dygn under de senaste veckorna. Detta efter att kommunen gått ut med en uppmaning att spara på vatten.

När Örebro kommun uppmanade invånarna till sparsamhet med vattnet sjönk förbrukningen med 3,6 procent ganska omgående. Produktionen har minskat från 33 700 kubikmeter per dygn till 32 500 kubikmeter per dygn.

– Det är verkligen glädjande att vi redan ser ett så tydligt resultat. Vi vill tacka alla som hjälper oss och säga bra jobbat örebroare, fortsätt så! Tillsammans gör vi faktiskt skillnad, säger Leif Rehnberg, verksamhetschef Vatten och Avlopp, Örebro kommun.

Det var den första december som Örebro kommun gick ut via en presskonferens med en första uppmaning till sparsamhet. Någon vecka senare kom en kampanj med bland annat bussreklam igång också. Kommunen är också i kontakt med de storförbrukare som finns. 

Det är den ovanligt torra sommaren och hösten som gjort att vattennivåerna i sjöarna Ölen, Storbjörken och Toften är extremt låga. Sjöarna utgör tillflödena för Örebros vattentäkt Svartån.

Kommunen vidtar just nu flera åtgärder för att magasinera vatten i sjöarna. Åtgärderna strider mot gällande vattendom. (EW)

Du behöver ha ett abonnemang för att läsa hela texten

För att kunna läsa texten behöver du ha ett aktivt abonnemang på VA-tidskriften Cirkulation, och registrerat ett personligt inloggningskonto.

Läs mer om våra abonnemang

Har du redan ett inloggningskonto? Klicka här

Annons Wateraid